Helen Mirren Színházi világnapi üzeneteNehéz idők járnak az előadó-művészetekre

2021. március 30., kedd, Magazin

A színház csodálatos, és addig létezik, amíg ember él a Földön – hangsúlyozza Helen Mirren angol színésznő a színházi világnapra megfogalmazott üzenetében, amelyet a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) felkérésére írt.

  • Helen Mirren angol színésznő.  Fotó: blikk.hu / Northfoto
    Helen Mirren angol színésznő. Fotó: blikk.hu / Northfoto

A színházi világnapot az ITI kezdeményezésére 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. Az ITI minden évben a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a művészek és a közönség számára. Legelőször Jean Cocteau szövege hangzott el több mint húsz ország színpadain.

Helen Mirren színházi világnapra küldött üzenetében azt írja: nehéz idők járnak az előadó-művészetekre, sok művész, műszaki dolgozó, szakember, férfi és nő küzd egy olyan szakmában, amely már eleve bizonytalanságban létezett. Talán ez a folyamatos bizonytalanság teszi őket képessé arra, hogy szellemességgel és bátran nézzenek szembe a járvánnyal – fogalmaz a színésznő. Mint kiemeli, a jelenlegi körülmények között a művészek képzelőereje új, találékony, szórakoztató és megrendítő közlési lehetőségeket fedezett fel, nagyrészt az internetnek köszönhetően.

„Emberemlékezet óta történeteket mesélünk egymásnak. A színház csodálatos, és addig létezik, amíg ember él a Földön” – hangsúlyozza Helen Mirren, hozzátéve: az írók, tervezők, táncosok, énekesek, színészek, zenészek, rendezők alkotóvágyát nem lehet elfojtani, hamarosan virágba borul, új energiával, közös világunk újfajta megértésével.

Helen Mirren az egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert angol színésznő, aki számos színházi, filmes szerepével aratott sikert. Színészi munkájáért több elismerést vehetett át, A királynő című filmben nyújtott alakításával elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 357
szavazógép
2021-03-30: Magazin - :

Kísérleti koncert Barcelonában

Kötelező maszkviselés és számos egyéb óvintézkedés mellett ötezer fős koncertet tartottak Barcelonában a hétvégén egy járványügyi kísérlet részeként.
2021-03-30: Magazin - :

Pierce Brosnan újabb szerepe

Dwayne Johnsonnal játszik együtt Pierce Brosnan a Black Adam című szuperhősfilmben – számolt be a The Independent online kiadása.