Újabb tüntetések országszerte

2021. április 1., csütörtök, Belföld

Kedd este az ország 71 településén folytatódtak a tüntetések a járványügyi korlátozások ellen, 38 városban a résztvevők száma meghaladta a törvényes előírásokban megszabott százat, Brăilán pedig egyes tüntetők kövekkel dobálták meg a csendőröket – közölték tegnap a hatóságok.

  • Fotó: adevarul.ro
    Fotó: adevarul.ro

A csendőrség 644 bírságot szabott ki megközelítőleg 370 ezer lej értékben, amiért a szervezők nem gondoskodtak a törvényes létszám betartásáról, és amiért a résztvevők nem tartották be az éjszakai kijárási tilalmat, a gyülekezési korlátozásokat és az egészségügyi előírásokat.

Brăilán 17 tüntetőt állítottak elő, akik tegnap hajnalban kövekkel dobálták meg a csendőröket és járműveiket: ellenük garázdaságért indult eljárás. A csendőrség közleménye arra is kitér, hogy nem vértócsa, hanem egy vörös sál látható azon a videofelvételen, amely egy csendőrautó mellett fekvő tüntetőről készült, és amelyet a közösségi médiában a csendőri brutalitás bizonyítékaként terjesztettek. A csendőrség cáfolta, hogy mentőt kellett volna hívni az illetőhöz, akire előállítása után a rendőrség 1950 lejes bírságot szabott ki különböző kihágásokért.

A Hotnews.ro portál beszámolója szerint Craiován 300 futballszurkoló tüntetett a járványügyi megszorítások ellen a stadionok megnyitását követelve, közülük többen a járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkárról készült nagyméretű fotókat gyújtottak meg egy improvizált emelvényen.

A bukaresti tüntetés – amelynek útvonala ezúttal az elnöki hivatalt is érintette – erőszakos incidensek nélkül, de éjfél után ért véget. A csendőrség 141 résztvevőre 100 ezer lejnyi bírságot szabott ki, egy, a tüntetés leple alatt egy benzinkút kirakatát kifosztó férfi ellen minősített lopásért indult büntetőeljárás.

Claudiu Târziu szenátor, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke tegnap kijelentette, nem az AUR szervezte az elmúlt napok tüntetéseit, de egyetért velük és részt is vesz azokon, hogy őrködjön az állampolgári jogok betartása fölött.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 357
szavazógép
2021-04-01: Belföld - :

Kelemen Hunor: Nincs napirenden az autonómia

A románok többsége számára az autonómia kifejezés bosszantó, a magyar közösségnek pedig meg kell vizsgálnia, tévedett-e valamiben a szóhasználat során, félreértették-e önrendelkezési törekvéseit – idézte a Maszol Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, aki a G4Media portálnak nyilatkozott.
2021-04-01: Belföld - :

Szabadságvesztés helyett bírság

Elkerülhetik ezentúl a börtönt Romániában azok az adócsalók, akik kamatostul megfizetik az államkincstárnak okozott kárt. Az erről szóló törvénymódosítást tegnap hirdette ki Klaus Iohannis államfő.