Szabadságvesztés helyett bírság

2021. április 1., csütörtök, Belföld

Elkerülhetik ezentúl a börtönt Romániában azok az adócsalók, akik kamatostul megfizetik az államkincstárnak okozott kárt. Az erről szóló törvénymódosítást tegnap hirdette ki Klaus Iohannis államfő.

  • Fotó: news.ro
    Fotó: news.ro

A változás lényege az, hogy a jövőben nem ítélik szabadságvesztésre azokat az adócsalókat, akik jogerős elítélésük előtt 20 százalékos büntetőkamattal megfizetik az államkincstárnak az általuk okozott kárt. Amennyiben az adócsalást többen követték el, elegendő, ha a vádlottak egyike visszafizeti a teljes kárt, ez esetben a bíróság valamennyiükkel szemben megszünteti a büntetőeljárást. A jogszabály egyébként háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal sújtja az adócsalást, az e célból alakult bűnszövetkezetek tagjainál pedig öttől tizenöt évig terjedhet a börtönbüntetés. A törvénymódosítást tavaly decemberi utolsó plenáris ülésén szavazta meg a korábbi szociáldemokrata képviselőházi többség. A tervezet támogatói szerint ez egy korszerű megközelítés, amely nem a börtönöket akarja megtölteni, hanem az államnak okozott kár megtérítését ösztönzi.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 636
szavazógép
2021-04-01: Belföld - :

Újabb tüntetések országszerte

Kedd este az ország 71 településén folytatódtak a tüntetések a járványügyi korlátozások ellen, 38 városban a résztvevők száma meghaladta a törvényes előírásokban megszabott százat, Brăilán pedig egyes tüntetők kövekkel dobálták meg a csendőröket – közölték tegnap a hatóságok.
2021-04-01: Belföld - :

Kenőpénzt fogadtak el

Bíróság elé állítják az Országos Egészségbiztosító Pénztár két volt elnökét, Irinel Popescut és Vasile Ciurcheát vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt – közölte tegnap a korrupcióellenes ügyészség.