Meghatotta a minisztert a magyarok fegyelmezettsége

2021. április 7., szerda, Belföld

Csíkszeredában több mint 3500-an vettek részt a hagyományos húsvéti ételszentelésen a járvány elleni rendelkezések szigorú betartásával. Az eseményt a civil felelősségtudat pozitív példájaként értékelte Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala idén nemcsak a közigazgatási palota előtti téren, hanem a tér mellett elhaladó sugárúton is lehetővé tette az ételszentelést. Így a katolikus családok a járvány miatt megkövetelt távolság betartásával sorakozhattak fel és várhatták, hogy húsvéti ételeiket megszenteljék a liturgiát végző papok. Amint a Székelyhon.ro portálon közölt kisfilmen is látszik, a családok többsége fonott kosárba csomagolta a szentelni vitt ételeket, és sokan népviseletbe öltöztek a ceremóniára. A papoknak több kilométert kellett megtenniük, míg mindenki előtt elhaladtak, és minden kosarat szenteltvízzel hintettek meg.

A csíkszeredai ételszentelést a fegyelmezettség pozitív példájaként említette vasárnapi nyilatkozatában Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, aki így reagált a csíkszeredai ételszentelésről készült felvételekre, amelyek bejárták a román sajtót: „Meghatottak a csíkszeredai képek, a húsvétot ünneplő hívekkel, akik egyben a felelősségtudatukat és szolidaritásukat is kinyilvánították. Gratulálok a szervezőknek és a résztvevőknek!”

Csíkszeredában vasárnap 2,36-ot tett ki az elmúlt két hétben jegyzett új fertőzések ezer lakosra számított aránya. A szám elmarad az országos átlagtól.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 354
szavazógép
2021-04-07: Pénz, piac, vállalkozás - :

Tőkeemelés az OTP-nél

Alaptőkét emelt az OTP Bank Románia, a 250 millió lejes injekció következtében a pénzintézet alaptőkéje 2,079 milliárd lejre emelkedik – közölte a bank.
2021-04-07: Belföld - :

Nézők előtt játszhatnak (Euro 2020)

A kormány döntése értelmében nézők előtt játszhatják a nyári labdarúgó Európa-bajnokság bukaresti mérkőzéseit – közölte tegnap honlapján az RMDSZ Novák Eduárd ifjúsági és sportminisztert idézve. A kormány által elfogadott határozat elrendeli, hogy a bukaresti találkozókon a férőhelyek negyedére lehet nézőket fogadni.