A romák nemzetközi napjaFolytatódik a kollektív megbélyegzés

2021. április 7., szerda, Világfigyelő

A romák kollektív megbélyegzése napjainkban is folytatódik, zaklatással és hátrányos megkülönböztetéssel szembesülnek – jelentette ki Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára a romák április 8-án esedékes nemzetközi napja alkalmából kiadott nyilatkozatában tegnap.

  • Hetei cigányok. Fotó: Huszár Szilamér
    Hetei cigányok. Fotó: Huszár Szilamér

A főtitkár mindenekelőtt arra emlékeztett, hogy a romáknak a megsemmisítéssel kellett szembenézniük az 1930-as és 1940-es években a Balti-tengertől a Balkánig. A fasiszta erők romák százezreit végezték ki, alig néhány ezren élték túl a holokausztot és a koncentrációs táborokat. A romák tömeges meggyilkolásának ügye még a nürnbergi perek során sem került a tárgyalóasztalra – mondta. Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány még kiszolgáltatottabbá tette a roma közösségek tagjait. A távoktatással kapcsolatos intézkedések pedig kizárják a roma gyermekeket az iskolából az internet és a számítógéphez való hozzáférés hiánya miatt. Hozzátette ugyanakkor: az Európa Tanács üdvözli, hogy egyes európai államok ingyenessé tették az áramellátást, a vízellátást, illetve ingyenes internetkapcsolatot biztosítanak a roma közösségek számára a koronavírus-járvány visszaszorítására hozott rendkívüli intézkedések érvényessége idején.

A romák nemzetközi napja alkalmából az Európa Tanács konferenciát szervez, ami a történelmi ismeretek szélesítése, valamint a tudatosság növelése mellett a romák jövőképével is foglalkozik. A konferencia javaslatot tesz a cigányellenesség mai megnyilvánulásai, például az online gyűlöletbeszéd, a történelem torzítása, és a holokauszttagadás elleni fellépésre is – mondta a politikus.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2021-04-07: Világfigyelő - :

Mérföldkőhöz érkezett Magyarország

A koronavírus ellen beoltottak száma elérte a 2,5 milliót, így mától nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások – jelentette be Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tegnap.
2021-04-07: Világfigyelő - :

Éleződik a kelet-ukrajnai helyzet

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár telefonon hívta fel tegnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és kifejezte aggodalmát az orosz haderőnek az ukrán határ menti aktivitásának erősödése és a Donyec-medencei fegyveres konfliktus kiéleződése miatt. Ugyanakkor Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, Moszkva egyelőre nem látja jelét annak, hogy Kijev vissza akarná fogni a harcias retorikát, és hogy kézben tartaná fegyveres erőit a délkelet-ukrajnai demarkációs vonalnál.