Éleződik a kelet-ukrajnai helyzet

2021. április 7., szerda, Világfigyelő

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár telefonon hívta fel tegnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és kifejezte aggodalmát az orosz haderőnek az ukrán határ menti aktivitásának erősödése és a Donyec-medencei fegyveres konfliktus kiéleződése miatt. Ugyanakkor Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, Moszkva egyelőre nem látja jelét annak, hogy Kijev vissza akarná fogni a harcias retorikát, és hogy kézben tartaná fegyveres erőit a délkelet-ukrajnai demarkációs vonalnál.

  • Ukrán katonák a konfliktusövezetben. Fotó: BBC
    Ukrán katonák a konfliktusövezetben. Fotó: BBC

A kijevi Egyesített Erők Parancsnokságának tegnap reggeli jelentése szerint az orosz szakadár erők tűzszünetsértése következtében újabb két ukrán katona vesztette életét a Donyec-medencei fronton. Mindkettő lőtt sérülésbe halt bele.

A NATO határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Továbbra is fenntartjuk szoros partnerségünket – közölte a főtitkár. Zelenszkij válaszul azt hangsúlyozta, az egyetlen út a háború befejezésére az, ha Ukrajna csatlakozik az észak-atlanti szervezethez, és sürgette, hogy országa kapja meg a NATO-tagsági cselekvési tervet. Arra törekszünk, hogy megreformáljuk hadseregünket és védelmi szektorunkat, de önmagában a reformok nem állíthatják meg Oroszországot. A NATO az egyetlen módja a Donyec-medencei háború befejezésének. Az Ukrajna számára készített NATO-tagsági cselekvési terv valódi jelzés lesz az Oroszországi Föderáció számára – fogalmazott az ukrán elnök.

A kijevi katonai jelentés szerint az orosz szakadár erők az elmúlt napban hétszer sértették meg a tűzszünetet a frontvonal több pontján. A célzott támadásokra az ukrán fegyveres erők viszonozták a tüzet. A két katona két különböző helyszínen esett el, az egyik a Donyeck közelében fekvő Avgyijivkánál, a másik a Luhanszk megyei Zolote közelében, ahol mellesleg már végrehajtották a csapatszétválasztást.

A minszki háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – kontaktcsoportban az ukrán küldöttség tegnap sürgette, hogy tartson a testület mihamarabb rendkívüli ülést. Az ukrán delegáció vezetője, Leonyid Kravcsuk volt ukrán elnök kérte ehhez az EBESZ támogatását. Az ukrán küldöttség rámutatott arra, hogy az összekötő csoport legutóbbi, március 30-i ülése óta már három ukrán katona halt meg és négy sebesült meg célzott támadások következében a kelet-ukrajnai fronton. Ezenkívül egy polgári személy is sérülést szenvedett a Donyeck megyei Krasznohorivka településen. Mindez az Oroszország csapatainak Ukrajna államhatárához közeli csoportosulásával és ezek példátlan megerősítésével együtt az ukrán politikai vezetés és Ukrajna nemzetközi partnerei körében mély aggodalmat kelt – tette hozzá az ukrán küldöttség felhívásában.

A napokban már az Európai Unió és az Egyesült Államok is kifejezte aggodalmát az ukrán határ mentén összevont orosz csapatok miatt. Ruszlan Homcsak ukrán vezérkari főnök március 30-án a kijevi parlamentben beszélt arról, hogy Oroszország a közelmúltban hadgyakorlat leple alatt az orosz–ukrán határ közelébe, valamint a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területekre és az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krímbe 28 orosz taktikai zászlóaljt vont össze, és még további egységek érkeznek folyamatosan.

A Kreml szóvivője szerint a demarkációs vonalnál állomásozó ukrán csapatok jelentik a legtöbbször a provokációk okát. A szóvivő emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben részletesen kifejtette Angela Merkel német kancellárnak és Emmanuel Macron francia államfőnek az ukrajnai helyzettel kapcsolatos aggályait. A legfontosabb az, hogy semmi se provokáljon ki katonai harci lépéseket az urán fegyveres erőkből a saját népük, a függetlenségüket önhatalmúlag kihirdetett köztársaságokban élő emberek ellen – hangoztatta. Peszkov leszögezte, hogy az orosz állampolgárok biztonsága és sorsa prioritást jelent az orosz állam és Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin számára.

Az Indiában tárgyaló Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tegnap aggodalmának és csalódottságának adott hangot amiatt, ahogyan a nyugati országok a délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságok demarkációs vonalánál történt csapatösszevonásra reagáltak. Nyugati kollégáink a jelek szerint abból indulnak ki, hogy minden eszközzel mindenben támogatniuk kell az ukrán hatalmat, beleértve a teljesen elfogadhatatlan lépéseit és kijelentéseit – mondta.

Lavrov szerint Kijev a Donyec-medencei rendezés politikai kereteinek feszegetése után immár áttért a katonai fenyegetésre, aminek hatására az európai államoknak azt kellene követelniük Zelenszkijtől, hogy maradéktalanul tartsa magát a megállapodásokhoz, és azok szellemében kezdjen végre közvetlen párbeszédet Donyeck és Luhanszk képviselőivel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 357
szavazógép
2021-04-07: Világfigyelő - :

Folytatódik a kollektív megbélyegzés (A romák nemzetközi napja)

A romák kollektív megbélyegzése napjainkban is folytatódik, zaklatással és hátrányos megkülönböztetéssel szembesülnek – jelentette ki Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára a romák április 8-án esedékes nemzetközi napja alkalmából kiadott nyilatkozatában tegnap.
2021-04-07: Közélet - Fekete Réka:

A vakációban is várják az óvodásokat

A háromszéki óvodák több mint fele tart nyitva a koronavírus-járvány miatt egy hónapra hosszabbított vakáció idején, szülői igénylésre a helyzet hetente változhat – közölte a megyei tanfelügyelőség.