Háromszéki Erdélyi Kárpát EgyesületHetven kilométer egy nap alatt

2021. április 7., szerda, Közélet

Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Háromszéki Erdélyi Kárpát Egyesület (HEKE) öt tagja: egy nap alatt végigmentek a Baróti-hegység teljes gerincén. Ezt a túrát évente megszervezik, a tavalyi viszont a szükségállapot miatt elmaradt.

  • Fotó: Facebook / Háromszéki Erdélyi Kárpát Egyesület / Vasile Păun
    Fotó: Facebook / Háromszéki Erdélyi Kárpát Egyesület / Vasile Păun

Rendhagyó túrára vállalkoztak nagyszombaton a HEKE tagjai: a sepsibükszádi vasútállomásról elindulva egészen Vámoshídpusztáig (Podu Olt) gyalogoltak a Baróti-hegység gerincén, összesen mintegy 70–75 kilométernyi távolságot. Hagyományos, húsvét szombatján szervezett túráról van szó, melyet évekkel ezelőtt Vasile Păun kezdeményezett, mindig ő a túravezető, mert ő ismeri a legjobban a Baróti-hegység gerincét – közölte érdeklődésünkre Gáspár László Zsolt, a HEKE elnöke.

Mint fogalmazott, az idei túra annyiban újszerű, hogy ő most részletesen beszámolt a HEKE közösségi oldalán a napi fejleményekről, az érdeklődők első alkalommal követhették helyszínről helyszínre a túrázókat, akik a nap folyamán több alkalommal fényképeket is megosztottak.

Vasile Păun túravezető mellett a mostani csapat további négy tagja: Györbíró Emese, Jaksa Imre, Sándor Attila és Vasile Gergő, utóbbi csupán 16 esztendős. Mostoha, esős időben, sáros, helyenként havas úton gyalogoltak végig a Baróti-hegység gerincén, húsvétvasárnap hajnalban érkeztek meg Vámoshídpusztára, ahol Gajdó Éva várta és vitte haza őket Sepsiszentgyörgyre.

A HEKE Facebook-oldalán részletes, fotókkal színesített tájékoztatás olvasható a túra fontosabb pillanatairól. Gáspár László Zsolt azt is elmondta, gyakorlott, jó erőben lévő túrázók vehetnek részt egy ilyen jellegű kiránduláson. Minden ősszel megszervezik a másik hagyományos, szintén egynapos, a mostanihoz hasonló túrájukat, októberben a Bodoki-hegység gerincét járják végig: Sepsibükszádról indulnak és a Bálványosi-hágótól egészen Angyalosig gyalogolnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 356
szavazógép
2021-04-07: Közélet - Fekete Réka:

A vakációban is várják az óvodásokat

A háromszéki óvodák több mint fele tart nyitva a koronavírus-járvány miatt egy hónapra hosszabbított vakáció idején, szülői igénylésre a helyzet hetente változhat – közölte a megyei tanfelügyelőség.
2021-04-07: Közélet - Iochom István:

Sorompóval és tiltótáblával védik a Perkőt

Javában zajlik a Perkő alatt a Kézdiszentléleket és Kiskászont összekötő földút korszerűsítése, alapozása. Az önkormányzat a templomtéren behajtani tilos táblát helyezett el, ugyanakkor a kálváriaút első stációjánál sorompóval zárta le az utat, hogy terepjárókkal ne lehessen felhajtani a Perkőre.