Közvilágítás SepsiszentgyörgyönTeljes felújítás tizenöt utcában

2021. április 7., szerda, Közélet

Négy városrészben tervezi a közvilágítás teljes megújítását Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A városi képviselő-testület legutóbbi soros ülésén elfogadták az áfa nélkül 6,3 millió lejre becsült összköltségű beruházás megvalósíthatósági tanulmányát. A munkálatokat az önkormányzat saját forrásaiból állja.

  • Föld alá költöztetik a kábeleket is. Albert Levente felvétele
    Föld alá költöztetik a kábeleket is. Albert Levente felvétele

Az egyhangúlag elfogadott határozattervezet szerint az Állomás és a Csíki negyedben, a központi piac környékén, valamint több városközponti utcában eltávolítják a régi közvilágítási elemeket, és új oszlopokat, világítótesteket helyeznek el, illetve felszámolják a még levegőben futó vezetékhálózatot és a föld alatt helyezik el a kábeleket.

Amint a testület ülésén elhangzott, a fő cél a rendszer hatékonyságának növelése a fogyasztás és a karbantartási költségek csökkentése révén. Emellett a közbiztonság javítását is szolgálja a beruházás, de a közlekedésbiztonságot is növeli a megfelelően kivilágított utcák, gyalogátjárók révén. Az új lámpatestek ugyanakkor jóval környezetkímélőbbek, mint a jelenleg használtak. A határozat indoklása szerint a célzott utcákban a közvilágítási hálózat hiányos, az elemek régiek és elég rossz állapotban vannak, gyakori a meghibásodás és magasak a karbantartási költségek. Több városrészben ráadásul gyenge a teljesítmény, ami rontja az ott lakók biztonságérzetét, illetve növeli a közúti balesetek előfordulásának veszélyét.

Az elfogadott határozat értelmében az Állomás negyedben a Lendület utca, valamint a Szorgalom és a Barátság sétányok hálózata újul meg. A Csíki negyedben a Liliom és Romulus Cioflec, a központi piac környékén a Bánki Donát, Császár Bálint, Textil, Ág, Fűzfa és Nicolae Grigorescu utca szerepel a megvalósíthatósági tanulmányban. Végül a városközpontban a Bem József és Tavaszy Sándor utcában újul meg a közvilágítás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 354
szavazógép
2021-04-07: Közélet - Iochom István:

Sorompóval és tiltótáblával védik a Perkőt

Javában zajlik a Perkő alatt a Kézdiszentléleket és Kiskászont összekötő földút korszerűsítése, alapozása. Az önkormányzat a templomtéren behajtani tilos táblát helyezett el, ugyanakkor a kálváriaút első stációjánál sorompóval zárta le az utat, hogy terepjárókkal ne lehessen felhajtani a Perkőre.
2021-04-07: Közélet - Hecser László:

Kétmillió lejjel kevesebből gazdálkodhat Barót

Benedek-Huszár János polgármester a baróti képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy fogalmazott, bár még nem ismert a költségvetés minden számadata, de az már szinte biztosnak tűnik, hogy kétmillió lejjel kevesebből gazdálkodhatnak a tavalyi esztendőhöz viszonyítva.