Hetvenen túl sem adja fel az albatrosz 

2021. április 8., csütörtök, Család

Idén is költött a világ legidősebb tengeri madarának tartott Laysan-albatrosz, Wisdom, noha már legalább hetvenéves – közölte az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat.

Az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon élő nőstény albatrosz a világ legidősebb ismert, ma is költő vadon élő madara, legfiatalabb csibéje február 1-jén kelt ki a tojásból.

Wisdom immár több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-szigetekre. Mindig ugyanabban a védett fészekben költ, jelenlegi párjával, Akeakamaival 2012 óta él együtt. A vadvédelmi szolgálat szerint idén kikelt tojását november utolsó napjaiban rakta.

Az albatroszok nem minden évben raknak tojást, és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára.

Wisdomot 1956-ban, első költése alkalmával gyűrűzték meg, E madárfaj legkorábban ötévesen rak tojást, így Wisdom idén legalább 70 éves, noha fajtársai általában 12–40 évig élnek. A kivételesen hosszú életű madárnak eddig 30–36 fiókája születhetett. Az albatroszcsibék rendszerint február elején kelnek ki és júliusra válnak röpképessé. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1720
szavazógép
2021-04-08: Család - :

Oltás után pozitív

Az oltási kampány kezdetétől március 28-áig 13 416 olyan személynek lett pozitív a koronavírustesztje, akik előzőleg megkapták a koronavírus elleni oltás első adagját, 1859-en pedig a második dózis után fertőződtek meg – közölte március 30-án az oltási kampány irányítója.
2021-04-08: Család - :

Alapjoggá tennék a lakhatást

Az Európai Parlament európai alapjoggá tenné a megfelelő lakhatást, annak költségeit pedig a törvény erejével korlátoznák. Emellett uniós célként határoznák meg a hajléktalanság felszámolását 2030-ra minden tagállamban.­