Az AUR szövetkezne, az RMDSZ nem

2021. április 8., csütörtök, Belföld

A magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, Claudiu Târziu szenátor egy tegnapi sajtótájékoztatón kijelentette: példaértékűnek tartja Magyarország nemzetpolitikáját, és szorgalmazza, hogy pártja lépjen szövetségre az RMDSZ-szel az ukrajnai románok és magyarok védelmében.

  • Fotó: Cronicaromana.net
    Fotó: Cronicaromana.net

A rendszerkritikus ellenzéki párt társelnöke a határon túli románok ügyeivel foglalkozó szenátusi bizottság elnöki tisztségét is betölti. A politikus a sajtótájékoztatón elmondta: a közelmúltban meglátogatta az Ukrajnához tartozó Észak-Bukovina román közösségét, és tolmácsolta a közösség vezetőinek aggodalmát a bukaresti kormányzat felé.

Az ukrajnai román vezetők azt nehezményezték, hogy a román állam nem ad már ösztöndíjat azoknak a diákoknak, akik románul szeretnének tanulni. Megemlítette: az ösztöndíjak kerete nem került be a költségvetési törvénybe, és a parlament elutasította azt a módosító javaslatát, amely előirányozta volna az ösztöndíjakra szánt pénzkeretet.

„Magyar barátainknak is van nemzeti kisebbségük Ukrajnában. Az ott élő magyaroknak vannak iskolái, gimnáziumai, magyar egyetemi katedrái, és jelentős támogatást kapnak a kulturális tevékenységeikre. A legkomolyabban gondolok arra, hogy eleget tegyek az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője megkeresésének, és lépjünk szövetségre az ukrajnai magyarok és románok jogainak és szabadságjogainak védelmében. Van egy nyilvános párbeszédmeghívásunk egy ilyen szövetség megalakítására. Véleményem szerint példaértékű Magyarország törődése a határain túl élő magyar közösségekkel. Ez modellértékű lehet más országok számára is, akik törődnének a határaikon kívüli kisebbségeikkel” – mondta a pártelnök.

Turos Loránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője határozottan cáfolta, hogy a szövetség együttműködési ajánlatot tett volna az AUR-nak. „Soha semmilyen együttműködésről nem volt szó az AUR-ral, ez nem is lehetséges. Az RMDSZ mindig kiállt azonban az ukrajnai magyar és román nemzeti kisebbségi közösségekért” – nyilatkozta a politikus. Turos Loránd hozzátette: az RMDSZ szenátorai nincsenek jelen a határon túli románok szenátusi bizottságában, és arról sincs tudomása, hogy a jelenlegi parlamenti ciklusban a koalíciós pártok tárgyalásain felmerült volna az ukrajnai kisebbségek kérdése. Szerinte nem lehet komolyan venni az AUR ajánlatát, ugyanis nem szólíthat fel a határon túl élő kisebbségek védelmére egy olyan alakulat, amelyik országon belül kisebbségellenes retorikát folytat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 214
szavazógép
2021-04-08: Kultúra - Gazda József:

Visszatekintő (Részletek egy születőben levő könyvből)

1957 őszén már rendszeresen járok, járunk a művészet vonzásában mellém sodródott Ellácska társaságában Nagy Albert, Nagy Imre, Szervátiusz Jenő, Fülöp Antal Andor, Mohy Sándor, Vetró Artúr, Benczédy Sándor, Berde Amál, Gy. Szabó Béla meg Ferenczy Júlia műtermébe.
2021-04-08: Belföld - :

Ösztönzik a szülőket a gyors visszatérésre

Sürgősségi kormányrendeletet fogadott el tegnapi ülésén a kabinet, amelynek értelmében havi 1500 lejre nő a gyermeknevelési szabadságon levő szülők munkába való visszatérését ösztönző támogatás azok esetében, akik még a gyermek féléves kora előtt visszamennek dolgozni.