Ösztönzik a szülőket a gyors visszatérésre

2021. április 8., csütörtök, Belföld

Sürgősségi kormányrendeletet fogadott el tegnapi ülésén a kabinet, amelynek értelmében havi 1500 lejre nő a gyermeknevelési szabadságon levő szülők munkába való visszatérését ösztönző támogatás azok esetében, akik még a gyermek féléves kora előtt visszamennek dolgozni.

  • Fotó: nutriklub.hu
    Fotó: nutriklub.hu

A hírt Raluca Turcan munkaügyi miniszter jelentette be a kormányülést követően. Elmondta, hogy a rendelet értelmében azok a gyermeknevelési szabadságon levő szülők, akik gyermekük hat hónapos kora előtt visszatérnek dolgozni, az eddigi 650 lej helyett 1500 lejes juttatásban részesülnek havonta, így bérük mellett ezt az összeget is megkapják, amíg a gyerek betölti a két évet. Fogyatékos gyermek esetében a juttatás a gyermek hároméves koráig jár. Turcan szerint ez az intézkedés növeli a szülők jövedelmét, megkönnyíti visszatérésüket a munkaerőpiacra és munkaerőt biztosít a munkáltatók számára.

A munkahelyi visszailleszkedési támogatásban akkor is részesül a szülő, ha visszamegy korábbi munkahelyére dolgozni, mielőtt a gyermek betöltené a 6 hónapot, de utána önhibáján kívül elveszíti a munkahelyét és más munkahelyre veszik fel.

Turcan azt is elmondta, ezek az intézkedések az elsők abból a jogszabálysorozatból, amelynek a foglalkoztatottság növelése és a munkavállalási kedv serkentése lesz a célja, hogy minél több ember függetlenedjen az állami segélyezési rendszer hálójától, és növelje saját, valamint az államháztartás bevételét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 638
szavazógép
2021-04-08: Belföld - :

Az AUR szövetkezne, az RMDSZ nem

A magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, Claudiu Târziu szenátor egy tegnapi sajtótájékoztatón kijelentette: példaértékűnek tartja Magyarország nemzetpolitikáját, és szorgalmazza, hogy pártja lépjen szövetségre az RMDSZ-szel az ukrajnai románok és magyarok védelmében.
2021-04-08: Belföld - :

A korlátozások lazítására készülnek

A romániai hatóságok nem számolnak az ország teljes lezárásának lehetőségével – jelentette ki tegnap Florin Cîţu kormányfő, aki szerint inkább a lazítások irányába kellene tartson az ország. A miniszterelnök tegnap ismertette a kormány tagjaival annak a tárcaközi bizottságnak a létrehozásáról szóló döntést is, amely előkészíti majd a járvány előtti normalitásba való visszatérést június 1-jétől.