A korlátozások lazítására készülnek

2021. április 8., csütörtök, Belföld

A romániai hatóságok nem számolnak az ország teljes lezárásának lehetőségével – jelentette ki tegnap Florin Cîţu kormányfő, aki szerint inkább a lazítások irányába kellene tartson az ország. A miniszterelnök tegnap ismertette a kormány tagjaival annak a tárcaközi bizottságnak a létrehozásáról szóló döntést is, amely előkészíti majd a járvány előtti normalitásba való visszatérést június 1-jétől.

  • Forrás: sodexo.ro
    Forrás: sodexo.ro

„Június 1-jétől újraindíthatjuk a gazdaságot, ha beoltatjuk magunkat, máskülönben nincs rá esély” – fogalmazott Florin Cîţu. Andreea Moldovan egészségügyi minisztériumi államtitkár azon nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint a jelenlegi járványhelyzetben egy kéthetes országos karantén „csodát tenne”, a kormányfő azt mondta, az államtitkár csak elméleti síkon vetette ezt fel, nincs szó semmiféle erre vonatkozó konkrét javaslatról.

Cîţu ismét hangsúlyozta: a tervek szerint május végére eléri az 5 milliót a koronavírus ellen beoltott személyek száma, és az elkövetkezőkben elegendő oltóanyag érkezik majd az országba ahhoz, hogy július végére 10 millióra nőjön ez a szám. A felnőtt lakosság 70 százalékának az immunizálására van szükség a gazdaság újraindításához – nyomatékosította.

Cîţu elmondta, több lehetőséget is vizsgálnak, de az lenne a legegyszerűbb, hogy első körben az elmúlt héten bevezetett korlátozásokat szüntetnék meg. „Ha például a vendéglátók, a HoReCa-szektorban dolgozók mind beoltatják magukat, szó lehet arról is, hogy ennek az ágazatnak a tevékenysége ne függjön a fertőzöttségi rátától” – fogalmazott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 211
szavazógép
2021-04-08: Belföld - :

Ösztönzik a szülőket a gyors visszatérésre

Sürgősségi kormányrendeletet fogadott el tegnapi ülésén a kabinet, amelynek értelmében havi 1500 lejre nő a gyermeknevelési szabadságon levő szülők munkába való visszatérését ösztönző támogatás azok esetében, akik még a gyermek féléves kora előtt visszamennek dolgozni.
2021-04-08: Belföld - :

Hírsaláta

A NEGYEDIK MUTÁNS IS FELBUKKANT. A brit, dél-afrikai és brazil variáns után már csak idő kérdése volt, hogy mikor bukkan fel a koronavírus negyedik, Japánban felfedezett mutánsa is Romániában. Pár nappal ezelőtt az István vajdáról (Ştefan cel Mare) elnevezett suceavai egyetemen szekvenált vírusgénállományok között mutatták ki az E484K kódjelzésű japán variánst, a mintát a suceavai megyei kórházban vették egy betegtől. Ez a variáns azért aggasztja a szakembereket, mert állítólag nagyobb ellenállást tanúsít a szervezetben kialakuló antitestek ellen, csökkentve az oltások hatékonyságát. (Főtér)