Hírsaláta

2021. április 8., csütörtök, Belföld

A NEGYEDIK MUTÁNS IS FELBUKKANT. A brit, dél-afrikai és brazil variáns után már csak idő kérdése volt, hogy mikor bukkan fel a koronavírus negyedik, Japánban felfedezett mutánsa is Romániában. Pár nappal ezelőtt az István vajdáról (Ştefan cel Mare) elnevezett suceavai egyetemen szekvenált vírusgénállományok között mutatták ki az E484K kódjelzésű japán variánst, a mintát a suceavai megyei kórházban vették egy betegtől. Ez a variáns azért aggasztja a szakembereket, mert állítólag nagyobb ellenállást tanúsít a szervezetben kialakuló antitestek ellen, csökkentve az oltások hatékonyságát. (Főtér)

  • Fotó: digi24.ro
    Fotó: digi24.ro

HAMIS KORONAVÍRUSTESZTEK. Egy bukaresti turisztikai ügynökség hamis igazolásokat adott ügyfeleinek, akiknek a külföldi utazáshoz negatív tesztre volt szükségük. A cég székhelyén a fővárosi rendőrség tartott házkutatást. A gyanú szerint januártól kezdődően 11 ilyen dokumentumot állított ki egy egészségügyi intézmény nevében a turisztikai ügynökség 33 éves vezetője. Az ügyben okirat-hamisítás és a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt vizsgálódnak. (Hotnews/Maszol)

BÍRSÁG HELYETT AJÁNDÉKMASZK. Bákó polgármestere, Lucian Daniel Stanciu-Viziteu (USR) Facebook-bejegyzésben közölte, hogy az általa vezetett városban az utcán maszk nélkül járkáló emberek többé nem kapnak pénzbírságot. Ehelyett a rendőrök elbeszélgetnek velük, megmagyarázzák nekik, miért is fontos a maszk viselése, sőt, ha az illetőnél történetesen nincs maszk, adnak is neki egyet ajándékba. Később a polgármester szükségét érezte kiegészíteni korábbi döntését: ha a felajánlott maszkot az illető nem fogadja el, akkor nem ússza meg bírság nélkül. (Főtér)

A GYEREKEKET SEM KÍMÉLI A JÁRVÁNY harmadik hulláma – közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter. Vlad Voiculescu elmondta: 167 gyereket kezelnek a koronavírusos esetekre szakosodott kórházakban, közülük 16-ot intenzív osztályon, kettőnek lélegeztetőgépre van szüksége. A miniszter arról számolt be, hogy a járvány harmadik hulláma minden eddiginél jobban próbára teszi az egészségügyi rendszert. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 215
szavazógép
2021-04-08: Belföld - :

A korlátozások lazítására készülnek

A romániai hatóságok nem számolnak az ország teljes lezárásának lehetőségével – jelentette ki tegnap Florin Cîţu kormányfő, aki szerint inkább a lazítások irányába kellene tartson az ország. A miniszterelnök tegnap ismertette a kormány tagjaival annak a tárcaközi bizottságnak a létrehozásáról szóló döntést is, amely előkészíti majd a járvány előtti normalitásba való visszatérést június 1-jétől.
2021-04-08: Belföld - :

Ítélethirdetés csak indoklással

Romániában ezentúl csak az ítélet indoklásának közzétételével ítélhető el valaki büntetőjogi perben – döntött tegnap az alkotmánybíróság, amely alaptörvénybe ütközőnek ítélte az erre vonatkozó hatályos rendelkezéseket.