Ítélethirdetés csak indoklással

2021. április 8., csütörtök, Belföld

Romániában ezentúl csak az ítélet indoklásának közzétételével ítélhető el valaki büntetőjogi perben – döntött tegnap az alkotmánybíróság, amely alaptörvénybe ütközőnek ítélte az erre vonatkozó hatályos rendelkezéseket.

  • Forrás: keol.hu
    Forrás: keol.hu

A jelenleg hatályos büntető perrendtartás lehetőséget biztosított a bíróknak, hogy az ítélet kihirdetését követően 30 napon belül írják meg és tegyék közzé az ítélet indoklását. Ezt a rendelkezést azonban sok esetben a bíróságok nem tudták tartani. Előfordult, hogy úgy ítéltek börtönbüntetésre vádlottakat, hogy a jogerős ítélethirdetéstől számítva egy éven belül sem született meg az ítélet indoklása. A bíróságok ezt a késést rendszerint a leterheltségükkel magyarázták. Az alkotmánybíróság tegnapi döntése alkotmányellenesnek ítélte ezt a gyakorlatot, és elrendelte, hogy ezentúl az indoklást az ítélethirdetéssel egyszerre kell közölniük a bíróságoknak, különben az érintetteknek sérül a méltányos perhez és jogi eljáráshoz való joguk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 215
szavazógép
2021-04-08: Belföld - :

Hírsaláta

A NEGYEDIK MUTÁNS IS FELBUKKANT. A brit, dél-afrikai és brazil variáns után már csak idő kérdése volt, hogy mikor bukkan fel a koronavírus negyedik, Japánban felfedezett mutánsa is Romániában. Pár nappal ezelőtt az István vajdáról (Ştefan cel Mare) elnevezett suceavai egyetemen szekvenált vírusgénállományok között mutatták ki az E484K kódjelzésű japán variánst, a mintát a suceavai megyei kórházban vették egy betegtől. Ez a variáns azért aggasztja a szakembereket, mert állítólag nagyobb ellenállást tanúsít a szervezetben kialakuló antitestek ellen, csökkentve az oltások hatékonyságát. (Főtér)
2021-04-08: Belföld - :

Étkezési utalvány nyugdíjasoknak

Megszavazta tegnap a képviselőház a 2020/115-ös sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt, amely szerint 180 lej értékű étkezési utalványt kapnak a 704 lejes minimális szociális nyugdíjban részesülő, 75 éven felüli személyek.