A nemzeti régiók védelmébenMég egy hónap áll rendelkezésre

2021. április 8., csütörtök, Világfigyelő

Még pontosan egy hónapig tart a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezésének aláírásgyűjtésre, mivel az időintervallumot második alkalommal is meghosszabbította az Európai Bizottság a világjárványra való tekintettel – figyelmeztetett Szili Katalin miniszterelnöki megbízott tegnap. Kiemelte: ezzel újabb kört nyitott meg a testület a 2019. május 7-én indított kampányban.

Szili Katalin közölte, tegnapig tíz országból 1 152 486 aláírás gyűlt össze. A jogszabályi érvényességi feltételnek akkor felel meg a kezdeményezés, ha az egyes tagországok hatóságai hitelesítik az aláírásokat – fejtette ki, hozzátéve: ezért nem dőlhetnek még hátra. Szili Katalin hangsúlyozta: ki kell használni az előttük álló hónapot egyrészről azért, hogy az érvényesség biztonsággal, kellő rátartással garantált legyen, másrészt, hogy azt a szolidáris közösséget, mely ezen ügy mellett felsorakozott, a lehető legszélesebbre bővítsék.

A miniszterelnöki megbízott felidézte: az SZNT kezdeményezése azt célozza, hogy az unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól, s ezen sajátosságok fenntartásához biztosítsa a strukturális alapokhoz való közvetlen hozzáférés esélyegyenlőségét. A polgári kezdeményezésről szóló szabályozás értelmében a polgároknak az unió demokratikus és politikai életében való részvétele révén ez az intézmény hozzájárul az unió demokratikus működésének javításához – tette hozzá.

Szili Katalin azt kérte, a még rendelkezésre álló időben mozgósítsuk barátainkat, ismerőseinket az EU tagországaiban, hogy írják alá a kezdeményezést, ezzel is növelve a támogatók táborát, hiszen több mint 2,5 millió aláírás gyűlt össze a másik polgári kezdeményezéssel, a Minority SafePackkel együtt az őshonos kisebbségek ügyeiért. Ezen eredményből kiindulva nyugodtan tekinthetik a polgári kezdeményezések hatását mozgalomnak, amely európai értéket teremtett. Ezért is, miközben óvjuk egymást és egészségünket, adjunk egy perc figyelmet a nemzeti régióknak! – zárta állásfoglalását a miniszterelnöki megbízott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 653
szavazógép
2021-04-08: Világfigyelő - :

Magyar konzulátust nyitottak Tádzsikisztánban

Konzulátust nyitott meg tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tádzsik fővárosban, és megnyitóbeszédében hangsúlyozta: Magyarország új lendületet szeretne adni a tádzsik–magyar kapcsolatoknak, hogy ebből még többet tudjon profitálni a két ország.
2021-04-08: Világfigyelő - :

Menesztették az egészségügyi minisztert (Csehország)

Andrej Babiš cseh kormányfő menesztette tisztségéből Jan Blatný egészségügyi minisztert tegnap. A szaktárca új vezetője Petr Arenberger, a prágai Vinohrady kórház eddigi igazgatója lett.