CsehországMenesztették az egészségügyi minisztert

2021. április 8., csütörtök, Világfigyelő

Andrej Babiš cseh kormányfő menesztette tisztségéből Jan Blatný egészségügyi minisztert tegnap. A szaktárca új vezetője Petr Arenberger, a prágai Vinohrady kórház eddigi igazgatója lett.

  • Jan  Blatný. Fotó: barrandov.tv
    Jan Blatný. Fotó: barrandov.tv

Blatný – aki tavaly szeptembertől vezette az egészségügyi minisztériumot – politikai döntésnek minősítette menesztését, hozzátéve, erre a kormányfőnek joga van. A lelkiismeretem tiszta. Szakemberként igyekeztem dolgozni, és szakmai érvek, elemzések alapján dönteni – mondta Blatný sajtótájékoztatóján. Megjegyezte: a kormányfő talán azért lépett így, mert úgy véli, hogy Csehország már túl van a járvány legnehezebb szakaszán.

Miloš Zeman államfő már több mint egy hónappal ezelőtt követelte Blatný menesztését, arra hivatkozva, hogy szerinte a tárcavezető nem jó menedzser, és hibás lépéseket tett. Zeman kijelentette: amennyiben Babiš nem meneszti Blatnýt, az negatív hatással lesz eddigi jó viszonyukra. Az ellenzék bírálta az államfőt, és azt hangoztatta, hogy Blatný, aki korábban kórházigazgató volt, tisztességesen irányítja az egészségügyet, és szakmailag megalapozott döntéseket hoz.

A sajtó szerint Zeman leginkább azt kifogásolta, hogy Blatný nem volt hajlandó engedélyezni a koronavírus elleni kínai és orosz vakcinák használatát Csehországban, ami mellett az államfő többször is nyíltan szót emelt. A hatályos törvények szerint ilyen szakmai ügyben a döntő szó az egészségügyi miniszteré. Amíg én vagyok a minisztérium vezetője, addig Csehországban nem fognak használni olyan vakcinákat, amelyeket nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség – hangsúlyozta több alkalommal is Jan Blatný, aki a Babiš-kormány harmadik egészségügyi minisztere volt.

Csehországban már néhány hete lassul a járvány terjedése, jelentősen csökkent a napi új fertőzések, elhalálozások száma és a kórházakra nehezedő nyomás is. Blatný még miniszterként bejelentette: a javuló helyzetre való tekintettel a cseh kórházak 50 külföldi covidos beteget hajlandóak fogadni kezelésre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 208
szavazógép
2021-04-08: Világfigyelő - :

Még egy hónap áll rendelkezésre (A nemzeti régiók védelmében)

Még pontosan egy hónapig tart a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezésének aláírásgyűjtésre, mivel az időintervallumot második alkalommal is meghosszabbította az Európai Bizottság a világjárványra való tekintettel – figyelmeztetett Szili Katalin miniszterelnöki megbízott tegnap. Kiemelte: ezzel újabb kört nyitott meg a testület a 2019. május 7-én indított kampányban.
2021-04-08: Világfigyelő - :

Támogatják a törökországi menekülteket

Az Európai Bizottság (EB) hamarosan javaslatot fog tenni a Törökországban tartózkodó menekültek, illetve a befogadó közösségek további támogatására – közölte Ursula von der Leyen, az EB elnöke kedden Ankarában, azt követően, hogy Recep Tayyip Erdoğan török államfő fogadta őt és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét.