KézdivásárhelySzavalóverseny a magyar költészet napján

2021. április 13., kedd, Közélet

A magyar költészet napján szavalóversenyt szerveztek Kézdivásárhelyen. A rendezvényt a járványügyi előírások betartásával vasárnap tartották az Erzsébet Teremben, háromszéki költészetkedvelők, V–VIII. osztályosok, középiskolások és felnőttek vettek rajta részt.

  • Az első díjas Puskás Cynthia Laetícia szaval. A szerző felvétele
    Az első díjas Puskás Cynthia Laetícia szaval. A szerző felvétele

A szavalóversenyt a Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület szervezte, partnerségben az Agrokézdiszék Mezőgazdászok Egyesületével. Az irodalmi est házigazdája Kiss Erika, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kézdivásárhelyi irodavezetője és Biró Erika szörcsei református lelkipásztor, a Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület elnöke volt. A 25 versmondó József Attila, Radnóti Miklós, Márai Sándor, Ady Endre, Tompa László, Farkas Árpád és Kányádi Sándor műveiből választhatott egy-egy költeményt, amelyik József Attila „Íme, hát megleltem hazámat...” verssorához kapcsolódott. A szavalatokat háromtagú zsűri értékelte – Ambrus Ágnes ny. egyetemi adjunktus, Ferencz Éva, a Nagy Mózes Elméleti Líceum magyartanára és Nagy Zsuzsa, a lemhényi Bem József-iskola magyartanára. 

Minden versenyző emléklapot kapott. A díjazottak: V–VIII. osztályosok: 1. Szekeres Anna, 2. Molnár Mimella, 3. Kerezsi Boglárka, középiskolások: 1. Puskás Cynthia Laetícia és Borcsa Zsombor, 2. Imre Mária Anita, 3. Szabó Gabriella, dicséretben részesült Kertész Blanka, felnőttek: 1. Holczer Csaba, 2. Kopacz Tímea. A díjazottak díszoklevelet és értékes könyvcsomagot kaptak Vass Imrének és a szervezőknek köszönhetően. A szavalóversenyen három Kormorán-dallal fellépett a kovásznai Sicton együttes, illetve énekelt Albu Erika Lemhényből és Könczei Szidónia Kézdiszentkeresztről.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2873
szavazógép
2021-04-13: Közélet - Hecser László:

Gyümölcsfát adományoztak a nagyajtaiaknak

A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) péntek délután Egy gyümölcsfa a jövő nemzedéknek program részeként nyolcszáz őshonos csemetét adott át a nagyajtaiaknak. Az érdeklődés nagy volt, ezért ősszel további kétszázat visz az alapítvány az erdővidéki község lakóinak: hogy legyen mi teremjen gyermekeinknek, unokáinknak.
2021-04-13: Közélet - Hecser László:

Gondot okoznak a kószáló lovak (Erdővidék)

Nem törvénytelen legeltetés, hanem mezőgazdasági kultúrákban való károkozás, nem kihágás, hanem bűncselekmény – szögezte le Benedek-Huszár János polgármester a baróti képviselő-testület legutóbbi ülésén, amikor a szabadon kószáló lovak által okozott gondokról esett szó. A városvezető szerint az erdővidéki önkormányzatoknak közösen kell fellépniük, hogy erőt tudjanak felmutatni – mint mondotta – a bűnszövetkezetek ellen, illetve ígérte, politikai segítséget fog kérni az RMDSZ-től ahhoz, hogy törvény írja elő a rendfenntartó erők közbelépését ilyen esetekben is.