Ezerötszáz facsemetét telepítettek

2021. április 20., kedd, Közélet

Újabb szakaszához érkezett a Háromszéki Közösségi Alapítvány Napkapu névre keresztelt erdőültetési és nevelési programja: szombaton Sepsiszentgyörgy közelében, az őrkői bánya alatt több mint ezer facsemetét telepítettek.

  • Fotó: Facebook / HKA
    Fotó: Facebook / HKA

Bereczki Kinga, a HKA ügyvezetője tegnap arról számolt be, 125 résztvevő közreműködésével – akik közül a legifjabb mindössze két és fél éves volt – 1500 tölgy-, juhar-, valamint vadcseresznye-csemetét ültettek el az őrkői bánya alatt. A telepítést megelőzően tíz zsák szemetet gyűjtöttek össze az érintett területről, ezt a Tega köztisztasági vállalat el is szállította a helyszínről. Bereczki Barna erdőmérnök útmutatása nyomán kis csoportokban láttak munkához: a nagyok ástak, ültettek, a kicsik vizet hordtak és öntözték a facsemetéket. A szükséges vízmennyiséget az önkormányzat biztosította – derült ki a tájékoztatóból.

Az ültetés kapcsán Bereczki Kinga arról is beszámolt, a munkálatok idején a feléjük tartó motorosokat vissza kellett téríteniük, „ez komoly problémát jelentett” – fogalmazott. A beültetett területet sánccal védik, így szekerekkel nem, viszont négykerekű járgányokkal és terepmotorokkal megközelíthető, éppen ezért arra figyelmeztetnek, hogy akik arra járnak, legyenek tekintettel a cseperedő csemetékre, kerüljék ki a területet. Az önkormányzat egyébként figyelmeztető táblákat helyez ki, ám addig is fontos, hogy ügyeljünk a csemetékre – szögezik le a közleményben. A facsemeték telepítése a napokban is folytatódik, fizetett munkaerő bevonásával további 3500-at ültetnek ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2322
szavazógép
2021-04-20: Világfigyelő - :

A magyarok harmadát beoltották

Már minden harmadik magyar ember megkapta az első védőoltását – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs tegnapi, online sajtótájékoztatóján.
2021-04-20: Közélet - Iochom István:

El kell távolítani a székely zászlót (Ozsdola)

Felső-Háromszéken Kézdivásárhely, Kézdiszentlélek, Csernáton, Lemhény és Gelence után Ozsdolán is el kell távolítani a székely zászlót a községközpontban található második világháborús hősök emlékműve mellől, melyet 2013. július 21-én az Ozsdolai Székely Tanács állított – adta hírül a közelmúltban Dan Tanasă blogján és Facebook-oldalán.