Csúszhat a pályázatok kiírása

2021. április 27., kedd, Gazdakör

Adrian Oros agrárminiszter legutóbbi videokonferenciáján a jó hírek mellett nem kedvezőekről is beszélt egy, a megyei agrárintézmények szakembereiből álló hallgatóság előtt. Bejelentése szerint a kétéves átmeneti időszakra vonatkozó program már elkészült, elküldték az unió tanácsához véleményezésre és utólagos jóváhagyásra, az egyes pályázható tételekre szánt összegeket is jóváhagyták, de szinte minden intézkedés esetében vannak olyan kérdések, melyek tisztázásra, magyarázatra várnak a minisztérium részéről. A miniszter azt is nehezményezte, hogy az unió szakbizottságával folytatott tárgyalások lassúak, így valószínűleg a legfontosabb, leginkább igényelt intézkedések esetében a kiírások június végére, júliusra tolódnak.

A gazdaságok korszerűsítését támogató (4.1-es számú) intézkedés iránt nagy az érdeklődés. A leginkább várt pályázati kiírás alpontjait is ismertette a miniszter. Ezek a következők:

– egyszerű mezőgazdasági gép és öntözőberendezés vásárlásának támogatása, kivéve a zöldség- és burgonyater­mesztő gazdaságokat
– növénytermesztési és állattenyésztési tevékenység korszerűsítése, termék-előkészítés (kondicionálás) és feldolgozás a gazdaság szintjén, kivéve a zöldség- és burgonyatermesztést
– növénytermesztésben és állattenyésztésben dolgozó fia­tal gazdák gépvásárlási támogatása
– állattenyésztő gazdaságok beruházásai a termelés, előkészítés, termékmarketing terén, farmszintű feldolgozás nélkül
 – zöldségtermesztő gazdaságok beruházásai, beleértve az üvegházakban való termelést és a burgonyatermesztési beruházásokat is
– beruházások támogatása a zöldségek előkészítésében, feldolgozásában és marketingjében, beleértve a burgonyát is.

A miniszter ígérete szerint azon intézkedéseknél, ahol a pályázat eligazító füzetében nem lesz nagyobb változás az előző évekhez képest, azokat rövidesen, legtöbb két héten belül közvitára bocsátják, így a pályázni óhajtók javaslatokat fogalmazhatnak meg. Az egy hónapos közvita során az ügynökséghez beérkező javító, hasznosnak bizonyuló javaslatokat kielemzik, azok bekerülhetnek a végleges eligazító füzetekbe. Ezt követően tanulmányozás céljából megjelennek a végleges eligazító füzetek, majd 10–14 nap után kerül sor a kiírásra, s lehet iktatni a pályázatokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2021-04-27: Gazdakör - Bokor Gábor:

Példaértékű juhfarm Kovásznán

Farmlátogatással egybekötött tapasztalatcserét szervezett a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete közösen a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatósággal. A résztvevők Kovásznára látogattak, ahol Dancs Adorján tejtermelésre szakosodott juhfarmját ismerhették meg. Az eseményen főként olyan gazdák vettek részt, akik az agrárigazgatóság által szervezett biotanfolyamot látogatják, így egyebek mellett a juhtenyésztés biotermelésre való átállításának lehetőségét is vizsgálták a jelenlévők. A farmlátogatáson részt vett Kozma Béla, az agrárigazgatóság vezetője is.
2021-04-27: Gazdakör - :

Búzaszentelés Zágonban (A Magyarok Kenyere program)

Idén is részt vesz a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE). A programhoz kapcsolódó idei első rendezvényt pénteken szervezik Zágonban, ahol búzaszentelésre kerül sor.