A Magyarok Kenyere programBúzaszentelés Zágonban

2021. április 27., kedd, Gazdakör

Idén is részt vesz a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE). A programhoz kapcsolódó idei első rendezvényt pénteken szervezik Zágonban, ahol búzaszentelésre kerül sor.

Az ősszel vetett búzatáblán végzett szertartásra gazdákat, közéleti személyiségeket várnak, a vírusjárványban érvényes előírások betartása mellett.

A Magyarok Kenyere program 2010-ben indult Pécsről. 2011-ben 10 tonna, rászorulóknak felajánlott gabona gyűlt össze a program keretében. Tavaly a Kárpát-medence minden magyarlakta területéről 8539 adományozó több mint 1100 tonna terményt ajánlott fel. Az SZGE több éve vesz részt az adománygyűjtésben, tavaly 972 gazda jóvoltából több mint 100 tonna terményt sikerült begyűjteniük, a mennyiséget nyolcvannál is több, rászorulókon segítő szervezetnek ajánlották fel. Becze István, az SZGE elnöke érdeklődésünkre elmondta: idén is a tavalyi eredményeket kívánják hozni. (bokor)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 632
szavazógép
2021-04-27: Gazdakör - Incze Péter:

Csúszhat a pályázatok kiírása

Adrian Oros agrárminiszter legutóbbi videokonferenciáján a jó hírek mellett nem kedvezőekről is beszélt egy, a megyei agrárintézmények szakembereiből álló hallgatóság előtt. Bejelentése szerint a kétéves átmeneti időszakra vonatkozó program már elkészült, elküldték az unió tanácsához véleményezésre és utólagos jóváhagyásra, az egyes pályázható tételekre szánt összegeket is jóváhagyták, de szinte minden intézkedés esetében vannak olyan kérdések, melyek tisztázásra, magyarázatra várnak a minisztérium részéről. A miniszter azt is nehezményezte, hogy az unió szakbizottságával folytatott tárgyalások lassúak, így valószínűleg a legfontosabb, leginkább igényelt intézkedések esetében a kiírások június végére, júliusra tolódnak.
2021-04-27: Gazdakör - Incze Péter:

Felfüggeszthetők egyes kifizetési szerződések (Vidékfejlesztés)

Az Vidéki Beruházásokat Kifizető Országos Ügynökség sajtóközleményben hozta az érintettek tudomására, hogy a 6.1-es (fiatal gazdák megtelepedési támogatása), a 6.2-es (vidéki szolgáltatások létrejöttének támogatása), a 6.3-as (kisgazdaságok támogatása) és a 19.2-es (Leader-program) intézkedések sikeres pályázói a járványtani helyzet miatt kérés alapján időszakosan felfüggeszthetik a kifizetési szerződéseiket, meghosszabbítva az üzleti tervben meghatározott beruházások és vállalások megvalósításának határidejét. A megvalósítási időszak általában 36 hónap.