Továbbra is sok az áldozat

2021. április 28., szerda, Belföld

Újabb 150 áldozata (72 férfi és 78 nő) van a koronavírusnak Romániában – köztük háromszéki(ek) is –, a három legfiatalabb elhunyt életkora 30 – 39 közötti, tíznek pedig nem volt ismert társbetegsége – derült ki a kommunikációs törzs szerdai adatsorából. A legfrissebb jelentés szerint az egy nap alatt elvégzett több mint 35 ezer tesztből 2240 eredménye lett pozitív, közülük 47-et Kovászna megyében jegyeztek.

Bár a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma továbbra is jelentősen csökkent – a keddi adathoz képest több mint négyszázzal, 9379 főre –, az intenzív terápiás osztályokon alig enyhül a nyomás, szerdán 1325 kritikus állapotban lévő betegről számoltak be, ez csupán 11-gyel kevesebb, mint az előző nap közölt adat.

Az igazoltan fertőzöttek közül 31 666-an otthoni, 9532 pedig intézményi elkülönítésben tartózkodnak, az otthonaikban karanténban lévők száma 44 932, míg az intézményes karanténban száz személyről tudnak.

 

Ötmillió oltást adtak be

Az oltási platform oldalán közzétett adatok szerint, országszerte már ötmillió dózis koronavírus elleni oltást adtak be, az immunizált személye száma meghaladta a 3 millió 158 ezret.

Szerdán újabb 48 ezer adag Johnson&Johnson-vakcina érkezett az országba, az oltóanyagot Bukarestben a központi raktárban helyezik el. Az oltási bizottság szerint ebből a vakcinából az első 60 ezer dózist tartalmazó szállítmányt április 14-én kapta meg Románia. Május 4-étől kezdődően 57 500 dózist osztanak ki a regionális központoknak, hogy többek között a mobil oltópontokban és a háziorvosi rendelőkben folytatni lehessen az immunizálást.

 

Nem lazítanak a korlátozásokon

Az oltáskampány sikerének függvényében június elsejétől tervezi a járvány miatt hozott korlátozások fokozatos feloldását a kormány, addig csak alkalmi jelleggel vagy kísérleti események szintjén tekintenek el a szabályok betartásától – jelentette ki tegnapi sajtóértekezletén Florin Cîțu miniszterelnök. Reményét fejezte ki, hogy az ortodox húsvét alkalmával, amely idén egybeesik a tengerparti idegenforgalmi szezon – hagyományosan május elsejére időzített – megnyitásával is, az emberek felelősen fognak viselkedni, és fegyelmezetten betartják az egészségügyi korlátozásokat.

Bár a sajtó már hetek óta azt valószínűsítette, hogy az ortodox húsvét hosszú hétvégéjén legalább a tengerparti strandokon feloldják a maszkviselési kötelezettséget és az üdülőtelepeken a jelenlegi 22 óra helyett később kezdődik majd a kijárási tilalom, a miniszterelnök egyértelművé tette: nem tekintenek el a szabályoktól, az egyedüli engedmény az, hogy vasárnapra virradó éjszaka a hívők részt vehetnek a húsvéti szertartásokon, de ezen az éjszakán is kizárólag a templomok – és nem a szórakozóhelyek – lesznek nyitva.

Cîțu megemlítette: május folyamán lesz egy-két kísérleti esemény, a bukaresti nemzeti színház és az opera is maszkmentes előadást tervez a beoltottak számára, de a valódi nyitás az immunizációs kampánytól függ. „Ha a románok meg akarnak szabadulni a maszktól, oltassák be magukat” – sommázta a miniszterelnök.

Romániában eddig 3 200 000 ember kapott legalább egy adag, közülük 1 900 000 pedig két adag oltást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-28: Közélet - Nagy D. István:

Feloldják a hétvégi korlátozásokat Sepsiszentgyörgyön (Megyei járványhelyzet)

Egy hónap után a legalacsonyabb koronavírus-fertőzöttségi arányt jegyezték tegnap Sepsiszentgyörgyön, 3,19 ezreléket, ezáltal újra nyithatnak az edzőtermek, illetve feloldják a heti háromnapos boltnyitvatartási és kijárási tilalmi szigorító intézkedéseket. A közegészségügyi igazgatóság mai összesítése szerint megyeszinten már csak Barátoson rossz a helyzet, ugyanis ismét 7,5 ezrelék feletti a fertőzöttségi mutató, így a korlátozások a hét minden egyes napján érvényesek.
2021-04-28: Közélet - Miska Brigitta:

Esküvő a bevásárlóközpontban

A Kastély vendéglő és a Gadó Gourmet Bistro a közösségi oldalon rendhagyó eseményről készült fotókkal hívta fel a figyelmet arra, hogy miközben az éttermeknek az elmúlt egy évben többnyire zárva kellett tartaniuk és tilos volt az esküvők szervezése, addig a bevásárlóközpontok teljes gőzzel működhettek.