Kétszáz település családorvos nélkül

2021. április 29., csütörtök, Belföld

Romániában több mint 200, nehezen megközelíthető településen nincs családorvos, és 650 településen a családorvosi posztok betöltetlenek – közölte az ombudsmani hivatal.

  • Fotó: digi24.ro
    Fotó: digi24.ro

Az ombudsmani hivatal jelentést készített arról, hogy az ország településein mennyire biztosított a családorvosi szolgáltatás, ennek az eredményét tegnap ismertették. A hivatal által megkérdezett intézmények válaszaiból kiderült, hogy 2019 végén 212 vidéki településen nem volt családorvos, és 650 családorvosi poszt betöltetlen volt. Megállapították, hogy noha létezik országos egészségügyi stratégia, ez nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis egyrészt a törvények figyelmen kívül hagyják a romániai valóságot, másrészt hiányos a különböző illetékes intézmények közötti együttműködés.

Ecaterina Mirea ombudsman-helyettes elmondta, hogy szakmai és emberi nehézségekkel szembesülnek a családorvosok a nehezen megközelíthető vidéki településeken, de a helyi és a központi hatóságok támogatását sem élvezik abban, hogy családorvosi rendelőt nyissanak. Hozzátette: a családorvosok hiánya vezetett ahhoz, hogy egyes rendelőket bezártak, máshol a családorvosok nyugdíjba mentek, és helyükbe nem jött senki. Az ombudsman-helyettes szerint a helyi hatóságoknak több kedvezményt kellene biztosítaniuk, hogy vonzóvá tegyék ezeket az állásokat. Ugyanakkor a fiatal orvosjelöltek körében is alacsony azok száma, akik ezt a szakmát választják. A jelentésben az ombudsmani hivatal több javaslatot is megfogalmazott a helyi és központi hatóságoknak annak érdekében, hogy vonzóbbá tegyék a fiatalok előtt a családorvosi pályát.

Az egészségügyi minisztérium által összesített adatok szerint 2019 végén Szilágy megyében például 16 közigazgatási egységben nem volt családorvos, Krassó-Szörény megyében 14-ben, Fehér megyében 13-ban, Hunyad megyében 12-ben, Buzău megyében pedig tízben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-29: Vélemény - :

A „kegyes halál” /Eutanázia/ (Református Hírnök)

Általános értelemben eutanáziának (görög szó összetételéből: eu = jó, thanatos = halál) nevezik az életet fenntartó orvosi eszközök igénybevételének megszüntetését, illetve azokat a beavatkozásokat, amelyek az életük végéhez közeledő emberek szenvedéseit hivatottak rövidíteni, éspedig az érintettek beleegyezésével.
2021-04-29: Belföld - :

Megmentenék a zsibói Wesselényi-kastélyt

A Szilágy Megyei Tanács tegnapi ülésén kinyilvánította: élni kíván az elővásárlási jogával, és megvenné a zsibói Wesselényi-kastélyt, amelyet évek óta árulnak az örökösök – nyilatkozta Szilágyi Róbert István, az önkormányzat alelnöke.