Megmentenék a zsibói Wesselényi-kastélyt

2021. április 29., csütörtök, Belföld

A Szilágy Megyei Tanács tegnapi ülésén kinyilvánította: élni kíván az elővásárlási jogával, és megvenné a zsibói Wesselényi-kastélyt, amelyet évek óta árulnak az örökösök – nyilatkozta Szilágyi Róbert István, az önkormányzat alelnöke.

Az RMDSZ színeiben megválasztott politikus elmondta: az önkormányzati testületben a kormánykoalíció pártjainak képviselői támogatták az erre vonatkozó előterjesztést, mely megkapta a megyei képviselők kétharmados támogatását. A szociáldemokrata önkormányzati képviselők nem vettek részt a szavazáson, már egy korábbi napirendi pont tárgyalásakor távoztak a gyűlésteremből.

A tanács öttagú tárgyalóbizottságot jelölt ki, amelyet Szilágyi Róbert István vezet. Ez a testület készíttet újabb szakértői értékbecslést, és kezdi el a tárgyalásokat a kastély örökösének képviselőjével. A politikus elmondta: reményei szerint 30–60 napon belül megköthetik a szerződést a kastély megvásárlásáról. Hozzátette: ha sikerül megegyezni és az önkormányzat tulajdonába kerül a kastély, arra számítanak, hogy EU-s forrásokból tudják felújítani. Kijelentette: mindenképpen kulturális rendeltetést szánnak az épületnek.

A zsibói Wesselényi-kastély az államosítás után iskolaként, majd pionírok házaként működött. Az 1989-es rendszerváltás után is a gyermekek számára szabadidős foglalkozásokat szervező intézmény, illetve a kastélyparkban kialakított botanikus kert irodái működtek benne. Visszaszolgáltatásáról 2012 tavaszán hozott jogerős ítéletet a bíróság.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-29: Belföld - :

Kétszáz település családorvos nélkül

Romániában több mint 200, nehezen megközelíthető településen nincs családorvos, és 650 településen a családorvosi posztok betöltetlenek – közölte az ombudsmani hivatal.
2021-04-29: Belföld - :

Hírsaláta

MANELÉVEL CSÁBÍTANAK OLTÁSRA. Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampány vezetője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: fontolgatja, hogy manele-énekesek segítségét veszi igénybe az oltáskampány népszerűsítése céljából. Hozzátette: ehhez nincs feltétlenül szükség központi szintű döntésre és szervezésre, az oltáskampányt ugyanis egyénileg is támogathatja bárki a maga közösségében.