Hírsaláta

2021. április 29., csütörtök, Belföld

MANELÉVEL CSÁBÍTANAK OLTÁSRA. Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampány vezetője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: fontolgatja, hogy manele-énekesek segítségét veszi igénybe az oltáskampány népszerűsítése céljából. Hozzátette: ehhez nincs feltétlenül szükség központi szintű döntésre és szervezésre, az oltáskampányt ugyanis egyénileg is támogathatja bárki a maga közösségében.

  • Fotó: oradesibiu.ro
    Fotó: oradesibiu.ro

Klaus Iohannis államfő kedd este ismertette, a kormány széles körű kampányt tervez a koronavírus elleni immunizálás folyamatának előmozdítására, amelyben művészek, sportolók és politikusok is részt vesznek. Mint mondta, a kampányban minden társadalmi kategóriát megszólítanak, hogy az üzenet minél több olyan emberhez eljusson, akik egyelőre még nincsenek meggyőződve az immunizálás hasznosságáról. Hozzátette, egyre több mobil oltópontot fognak nyitni, mobil csapatokat küldenek vidékre vagy a cégekhez, vendéglátó egységekhez, amelyek nagyobb számú alkalmazottat szeretnének beoltatni. (Agerpres)

JÓL VIZSGÁZTAK. Százszázalékos pontossággal beazonosították a koronavírusos szagmintákat azok a kutyák, amelyeket a rendőrség nagyszebeni kinológiai központjában képeztek ki a fertőzés kiszűrésére. A projektre tavaly szeptemberben választottak ki öt német és egy belga juhászkutyát, idomításukat a temesvári járványkórháztól kapott szagmintákkal kezdték meg, később pedig több Szeben megyei COVID-kórház is bekapcsolódott a projektbe. Az idomításhoz önkéntes alapon izzadságmintát vettek olyan koronavírusos páciensektől, akik még nem kezdték meg a gyógyszeres kezelést. „Valamennyi betanított kutya – az idomító megtévesztő és figyelemelterelő kísérletei dacára – tévedhetetlenül felismerte az összes koronavírusos szagmintát. Ez bámulatos” – lelkendezett a tesztelésre meghívott Virgil Musta, a temesvári járványkórház főorvosa. A sikeres vizsga után a rendőrkutyákat a nagyszebeni nemzetközi repülőtéren a zsúfoltabb járatoknál vetik majd be „éles küldetésben”, hogy a járványügyi ellenőrzés előtt segítsék a fertőzött utasok beazonosítását. (MTI)

KÍNOS HELYZET. Hétfő este Bukarestben egy közúti ellenőrzés során állították meg a rendőrök a Nemzeti Liberális Párt egyik képviselőjét. Ben Oni Ardeleant alkoholszondába fújatták, a mérőműszer pedig számára igencsak kínos eredményt igazolt: az általa kifújt levegőben literenként 0,11 milligrammnyi tiszta alkoholt mutatott ki. A jutalom nem maradt el, 1305 lejes bírságot róttak ki rá, továbbá 90 napra a jogosítványát is felfüggesztették. A képviselő azonban nem hajlandó elismerni, hogy a pohár fenekére nézett volna, mielőtt volánhoz ült, s magyarázatként azzal szolgált, hogy szívgyógyszert szed, mivel alacsony a vérnyomása. Márpedig a lidokaint néha az alkoholszonda is kijelzi – védekezett, majd kérte a teszt megismétlését, ám a rendőrök ebbe nem mentek bele. (Főtér)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-29: Belföld - :

Megmentenék a zsibói Wesselényi-kastélyt

A Szilágy Megyei Tanács tegnapi ülésén kinyilvánította: élni kíván az elővásárlási jogával, és megvenné a zsibói Wesselényi-kastélyt, amelyet évek óta árulnak az örökösök – nyilatkozta Szilágyi Róbert István, az önkormányzat alelnöke.
2021-04-29: Belföld - :

Hatósági felügyelet alatt a volt miniszter

A korrupcióellenes ügyészség közölte, hogy bűnvádi eljárást indított Costel Alexe volt környezetvédelmi, víz- és erdőügyi miniszter ellen, akit 60 napra hatósági felügyelet alá helyezett.