Védik a külföldön dolgozók érdekeit

2021. április 29., csütörtök, Belföld

A külföldön munkát vállaló román állampolgárok védelmében sürgősségi rendelettel módosította a munkaközvetítők kötelezettségeit tegnapi ülésén a román kormány.

  • Fotó: index.hu
    Fotó: index.hu

A Romániában külföldi munkavégzésre munkaerőt toborzó ügynökségeknek ezentúl nemcsak statisztikai összegzéseket kell küldeniük a munkaügyi hivataloknak, hanem nyilvántartásba kell venniük a külföldre küldött munkavállalókat, a munkaközvetítésért pedig nem kérhetnek semmilyen díjat vagy illetéket tőlük. Ha tíznél nagyobb csoportokról van szó, gondoskodniuk kell arról, hogy hivatalosan bejegyzett személyszállító cég vigye őket a célállomásra. A munkaközvetítőknek ezentúl írásos szerződést kell kötniük a jelentkezőkkel, és gondoskodniuk kell arról, hogy a külföldi munkáltató által felajánlott munkaszerződést nemcsak a célország nyelvén, hanem románul is, még külföldre utazásuk előtt kézhez kapják a román munkavállalók. A koronavírus-járvány miatt a munkaügyi miniszter szerint egymilliót közelítő számban tértek vissza az országba az utóbbi másfél évben a külföldi megélhetésüket elveszítő román vendégmunkások, így várható, hogy a járvány megfékezése nyomán a román állampolgárok újabb hulláma próbál külföldi megélhetést keresni. A külföldön dolgozó román vendégmunkások számát a gazdasági portálok 4 millióra becsülik, pontos számukról azonban nincsenek hiteles adatok, mert többségük nem jelenti be a bukaresti hatóságoknak, hogy külföldre költözött. A román külképviseletek jelentései alapján 2019-ben a határon túli románok minisztériuma 9,7 millióra becsülte a külföldön élő románok számát – közülük 5,6 millió frissen kitelepedett vendégmunkás, 4,1 millió román pedig őshonos közösségként él más államok területén.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-29: Belföld - :

Hatósági felügyelet alatt a volt miniszter

A korrupcióellenes ügyészség közölte, hogy bűnvádi eljárást indított Costel Alexe volt környezetvédelmi, víz- és erdőügyi miniszter ellen, akit 60 napra hatósági felügyelet alá helyezett.
2021-04-29: Világfigyelő - :

Kiálltak a Minority SafePack mellett (Magyar Országgyűlés)

Határon túli magyar politikusok üdvözölték, hogy a magyar Országgyűlés tegnap határozatban jelentette ki, továbbra is kiáll a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezés mellett. Pánczél Károly fideszes országgyűlési képviselő, a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke, a kezdeményezés előterjesztője tegnapi sajtótájékoztatóján közölte: a határozat szerint a Ház továbbra is kiáll a külhoni magyar közösségek, valamint az Európai Unió lakosságának közel tíz százalékát kitevő őshonos nemzeti kisebbségek mellett.