NyílttérSzent György gyermekrajzokon

2021. április 30., péntek, Közélet

A kulturális és hagyományőrző Szent György Napokhoz kapcsolódóan a Pro-Pinocchio 2014 Alapítvány idén első alkalommal hirdette meg a Szent György, a hős lovag című, megyei szintű rajzpályázatot. Az eseményt a Pinocchio Napközi Otthon és a Krisztus Király-plébánia kezdeményezte és bonyolította le.

Felhívásunkkal a megye összes óvodáját megcéloztuk, mivel hagyományaink ápolása, a szülőföldünkhöz való kötődés, valamint az egyházi és világi ünnepek megélése fontos része az óvodai érzelmi nevelésnek. Hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szentek és hősök életének megismertetésével példaképeket állítsunk a gyermekek elé. Sárkányölő Szent György ideálja lehet minden gyermeknek, hiszen képes volt leszámolni egy egész várost sok ideig rettegésben tartó szörnyeteggel. A gyermekek a kiemelkedő szellemi és erkölcsi cselekvés jelképének érezhetik városunk védőszentjét. Példája révén megtapasztalhatják, hogy a jó mindig győzedelmeskedik a rossz fölött, a gonoszok megkapják méltó büntetésüket, és hogy a küzdelemnek mindig gyümölcse, eredménye van. Ugyanakkor megérezhetik azt is, hogy a hit ereje megerősít, bátorságot ad. A hősök külső és belső harcai erkölcsi értékeket vésnek a gyermekek lelkébe.

Pályázatunk célja az volt, hogy a gyermek Szent György legendáját megismerve olyan pozitív értékekkel gazdagodjon, mint a bátorság, a hit, az elhivatottság, a segítségnyújtás. El akartuk érni, hogy azonosuljon a hőssel, és ezt a képzőművészet eszközeivel ki is fejezze.

Öröm volt megtapasztalni, hogy a járványhelyzet ellenére milyen sok óvoda válaszolt a felhívásunkra és küldte be a gyermekek alkotásait közép- és nagycsoportos korosztályban.

Ezúton mondunk köszönetet annak a 42 lelkes pedagógusnak, akik felkészítették a gyermekeket, és annak a 60 óvodásnak, akik rajzaikkal hozzájárultak versenyünk si­keréhez. A beküldött pályamunkákat az értékelés után nyomtatott formában kiállítjuk a város központjában, az eredeti rajzok pedig megtekinthetőek a Krisztus Király-templomban.

Szilvási Melinda óvodavezető

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 688
szavazógép
2021-04-30: Nyílttér - :

Az utca hangja

KOVÁCS GÉZA, Ozsdola. A Háromszék április 21-i számában újabb cikkek olvashatók medvekérdésről. Nem tudom, egyáltalán érdemes-e a sajtóban helyet kérni a téma, a pró és kontra álláspontok tömkelegében.
2021-04-30: Kultúra - Puskás Attila:

George Sand viharos élete (Egykori olvasmányaim)

Irodalmárnak készülődésem tudatosan választott kedvence a 19. századi francia és a hasonlóképpen gazdag orosz regény és novella volt. Osztálytársaim és tanáraim nem értették a természettudományokat választott Attilát, amikor végig középiskolás koromban csak irodalmárként képzeltem el leendő tanári pályámat. Aki – baráti körömből – mégis magyarázatra várt, annak röviden elmondtam, hogy én nem csak tanár, hanem alkotó is lennék, de a „szocialista realizmus” gyűjtőkarámjában nem lelném helyemet.