Visszakaphatják pénzüket a nyugdíjasok

2021. április 30., péntek, Belföld

Azok a nyugdíjasok, akik kisebb összegű járandóságot kaptak, mert tévesen számolták ki a nyugdíjukat, a téves összegű folyósítás időszakától függetlenül visszakaphatják pénzüket – tájékoztatott tegnap a munkaügyi miniszter.

Raluca Turcan elmondta: erre azt követően nyílik lehetőség, hogy az államfő kihirdette azt a törvényt, amely eltörli az ilyen esetekre eddig megszabott háromesztendős elévülési időt. A tárcavezető szerint az állam csak 2020-ban több mint tízmillió lejt fizetett ki jogi szolgáltatások vásárlására azokban a perekben, amelyeket nyugdíjasok indítottak a minisztérium ellen azért, mert rosszul számolták ki járandóságukat. Véleménye szerint ez növeli a nyugdíjosztályok alkalmazottjainak felelősségét, hisz a károsult bármikor a bírósághoz fordulhat, ha úgy véli, hogy kevesebb nyugdíjat kap, mint amennyi járna. Turcan ugyanakkor abban bízik, hogy a rendszer digitalizálásával a számítási hibák száma csökkenni fog, és ez érvényes a nyugdíjak újraszámítására is, hisz amint minden nyugdíjaktát bevezetnek a számítógépbe, az újraszámolást egységes módon, egy program fogja végezni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1717
szavazógép
2021-04-30: Belföld - :

Az önkormányzatok működését segítenék

Az önkormányzatok munkáját segítené az a törvénykezdeményezés, amelyet Miklós Zoltán, az RMDSZ háromszéki képviselője terjesztett a parlament elé, és amely a helyi önkormányzatok alárendeltségébe tartozó kulturális intézményekben dolgozó személyzet besorolásán módosítana.
2021-04-30: Belföld - :

Ítélet csak indoklással együtt

Módosításokkal fogadta el a szenátus jogi bizottsága azt a törvényjavaslatot, amely szerint a bírósági ítéletek csak indoklással együtt hirdethetők ki.