Visszakaphatják pénzüket a nyugdíjasok

2021. április 30., péntek, Belföld

Azok a nyugdíjasok, akik kisebb összegű járandóságot kaptak, mert tévesen számolták ki a nyugdíjukat, a téves összegű folyósítás időszakától függetlenül visszakaphatják pénzüket – tájékoztatott tegnap a munkaügyi miniszter.

  • Fotó: g4media.ro
    Fotó: g4media.ro

Raluca Turcan elmondta: erre azt követően nyílik lehetőség, hogy az államfő kihirdette azt a törvényt, amely eltörli az ilyen esetekre eddig megszabott háromesztendős elévülési időt. A tárcavezető szerint az állam csak 2020-ban több mint tízmillió lejt fizetett ki jogi szolgáltatások vásárlására azokban a perekben, amelyeket nyugdíjasok indítottak a minisztérium ellen azért, mert rosszul számolták ki járandóságukat. Véleménye szerint ez növeli a nyugdíjosztályok alkalmazottjainak felelősségét, hisz a károsult bármikor a bírósághoz fordulhat, ha úgy véli, hogy kevesebb nyugdíjat kap, mint amennyi járna. Turcan ugyanakkor abban bízik, hogy a rendszer digitalizálásával a számítási hibák száma csökkenni fog, és ez érvényes a nyugdíjak újraszámítására is, hisz amint minden nyugdíjaktát bevezetnek a számítógépbe, az újraszámolást egységes módon, egy program fogja végezni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-30: Belföld - :

Az önkormányzatok működését segítenék

Az önkormányzatok munkáját segítené az a törvénykezdeményezés, amelyet Miklós Zoltán, az RMDSZ háromszéki képviselője terjesztett a parlament elé, és amely a helyi önkormányzatok alárendeltségébe tartozó kulturális intézményekben dolgozó személyzet besorolásán módosítana.
2021-04-30: Belföld - :

Ítélet csak indoklással együtt

Módosításokkal fogadta el a szenátus jogi bizottsága azt a törvényjavaslatot, amely szerint a bírósági ítéletek csak indoklással együtt hirdethetők ki.