Folytatódik a nyitás Magyarországon

2021. április 30., péntek, Világfigyelő

Az Európai Unión belül kiemelkedő a magyarországi oltások sebessége, Máltával „együtt vezetjük” az európai rangsort – jelentette ki a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap.

Gulyás Gergely azt mondta, a beoltottak száma pénteken elérheti a négymilliót, így a kormány korábbi döntésének megfelelően életbe léphet a korlátozások feloldásának újabb üteme. Az újraindítás legfontosabb elemei között említette, hogy a kijárási tilalom kezdete 11 óráról éjfélre módosul, az üzletekben pedig este 11 óráig lehet vásárolni. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják a vendéglátóhelyek belső tereit és a szállodákat, illetve a tavaly novemberben bezárt szabadidős létesítményeket – állatkerteket, vadasparkokat, múzeumokat, mozikat, színházakat, könyvtárakat, a szülők, családtagok magukkal vihetik gyermekeiket is. Az edzőtermekbe, uszodákba is kizárólag védettségi igazolvánnyal érkezők, a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, valamint a versenyre vagy mérkőzésre készülő 18 év feletti igazolt sportolók mehetnek be. A védettséggel rendelkezőknek nem kell maszkot viselniük a kulturális és sportrendezvényeken – tudatta a tárcavezető. Gulyás Gergely hangsúlyozta, Magyarország azért haladhat a nyitásban gyorsabban, mint Európa más országai, mert az oltottak száma lényegesen magasabb. A kormány az ötmillió oltás elérésekor – várhatóan május harmadik hétvégéjéig – a lakodalmakra vonatkozó tilalmat szeretné feloldani– mondta a politikus.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-30: Világfigyelő - :

Megvesztegették az uniós egészségügyi biztost? (Botrány Brüsszelben)

Újabb gyanús jelre hívta fel a figyelmet egy német EP-képviselő az uniós egészségügyi biztos pénzügyeivel kapcsolatban. Állítólag a ciprusi Stella Kyriakides vagyonnyilatkozatából éppen azt a céget felejtette ki, amelynek a számláján – a sajtóhírek szerint váratlanul – megjelent 4 millió euró. Többen találgatják honnan lehet a pénz. Az ügy azért pikáns, mert Sztella Kiriákidisz írta alá az EU-s vakcinaszerződéseket.
2021-04-30: Világfigyelő - :

Feloszlatták a moldovai parlamentet

Aláírta szerdán Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság elnöke a szocialista többségű parlament feloszlatását előíró rendeletet, röviddel azután, hogy a kisinyói alkotmánybíróság kimondta, hogy alkotmányellenes az országos szükségállapot bevezetése.