Életre keltett hagyomány: búzaszentelés Zágonban

2021. május 4., kedd, Gazdakör

A búzaszentelés és határkerülés régi székely és magyar szokás, ezzel kérték az Úr áldását a vetésekre, a gazdag termésre, védelmet a természeti csapások ellen. A mezőn, búzatáblán végzett katolikus szertartás során a plébános a négy égtáj felé fordulva mondja el könyörgéseit, a jelen lévők válaszokkal, responzóriumokkal felelnek. Ez így történt az elmúlt hét végén a Zágonban megszervezett búzaszentelés alkalmával is.

  • Fotó: Veres Katalin
    Fotó: Veres Katalin

Feledésbe merült, régi gazdaszokást elevenítettek fel Zágonban. Az egykor megszokott búzaszentelési szertartást szervezték meg újonnan, szűkebb körben, a világjárvány miatti szigorú előírások szerint.

A búzaszentelésre a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) és Zágon Polgármesteri Hivatala közös szervezésében került sor a zágoni határban, Joós Árpád búzatábláján, de nem csak erre a parcellára vonatkozott, szimbolikusan egész Székelyföldre érvényes volt, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részeként.

Az újszerű eseményen a helyi gazdatársadalom képviselői mellett ott volt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Becze István SZGE-elnök, Könczei Csaba RMDSZ-es parlamenti képviselő, Kozma Béla, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. A helyi önkormányzatot Kiss Gusztáv polgármester képviselte. Az eredetileg katolikus, de Zágonban ökumenikus szinten végzett búzaszentelési szertartást Mihály Imre plébános és Berszán László református lelkész végezte.

A mai kor szokása szerinti „interaktív” szertartás során – amikor az egyházfők könyörgésére a jelenlévők úgynevezett responzóriumokkal, válaszokkal feleltek – a plébános így kérte: „jóságos Istenünk, hozzád fohászkodunk, hogy e zsenge vetéseket, amelyeket a meleg és az eső által nevelsz, áraszd el áldásoddal, őrizd meg a termés beéréséig”.

„A kenyér az élet szimbóluma, amikor kenyeret osztunk meg valakivel, saját életünket osztjuk meg vele. Azt kívánom, ezentúl is mindenki asztalán legyen kenyér és tudjuk megosztani egymás között” – mondta beszédében Könczei Csaba.

Becze István elnök az eseményt méltató értelmezésében „nem csak ezt a búzatáblát áldjuk meg, hanem megáldjuk azt az egymillió hektár területet, amelyen Székelyföld fekszik, és amely terület otthont ad annak a hétszázezer magyarnak, aki itt él”.

Tamás Sándor beszédében kiemelte: vigyázni kell drága szülőföldünkre, amely életet ad, ételt az asztalra, és lehetőséget arra, hogy családjainkat, közösségeinket bővíteni tudjuk. „Adjon  a Jóisten erőt, egészséget, adjon szerető társat, napról napra gyarapodó családot, adjon egy biztonságos, kiszámítható jövőt itthon, szülőföldünkön. Isten óvja Székelyföldet” – mondta a megyevezető.

Az esemény zárásaként Kiss Gusztáv polgármester szeretetvendégségre hívta a jelenlévőket. Pohárköszöntőjében kiemelte: a zágoni gazdák és gazdasszonyok tavaly közel egytonnányi terménnyel járultak hozzá a Magyarok Kenyere program sikeréhez. Becze Istvánhoz fordulva mondta: a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete a továbbiakban is számíthat a zágoniak segítségére, adakozni fognak a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem adománygyűjtés keretében.

A búzaszentelési ünnepség során a résztvevők megáldott búzacsokrokat vehettek át. Aki megőrzi ezeket, egész éven át bízhat kedvező hatásukban, egészséget, bőséget hoznak a családokra, jótékonyan hatnak a háziállatokra, termésre – mondja a népi hagyomány.

A Magyarok Kenyere program kezdeményezése 2010-ben a magyarországi Pécsről indult. 2011-ben 10 tonna, rászorulóknak felajánlott gabona gyűlt össze a program keretében. Tavaly a Kárpát-medencéből 8539 adományozó már több mint 1100 tonna terményt ajánlott fel. Az SZGE több éve vesz részt az adománygyűjtésben, tavaly 972 gazda jóvoltából több mint 100 tonna terményt sikerült begyűjteniük, a mennyiséget nyolcvannál is több, rászorulókon segítő szervezetnek ajánlották fel. Becze István SZGE-elnök érdeklődésünkre elmondta: idén is a tavalyi eredményeket kívánják hozni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2021-05-04: Szabadidő - Iochom István:

Orbán Balázs nyomdokán (Dokumentarista fotótábor Kézdiszentléleken)

Tegnaptól szombatig Kézdiszentlélek községben tartózkodnak az Orbán Balázs nevét viselő, 42. dokumentarista fotótábor résztvevői: Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Fülöp Jenő (Marosvásárhely) Hlavathy Károly (Sepsiszentgyörgy), Kovács László Attila (Sepsiszentgyörgy), Nagy Botond (Marosvásárhely), Sólyom Ernő (Hétfalu), Tordai Ede (Marosvásárhely) és Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy). A fotódokumentációs esemény a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Kézdiszentlélek Község Polgármesteri Hivatala közös szervezésében valósul meg.
2021-05-04: Gazdakör - Bokor Gábor:

Vékonyka a támogatás

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség vezérigazgatója, Adrian Pintea az agroinfo.ro oldalon megjelent bejelentése szerint ismertté vált a tejhasznú szarvasmarha-tenyésztőknek jóváhagyott, úgynevezett Covid-19-támogatások összege és a folyósítás megkezdésének időpontja.