Vékonyka a támogatás

2021. május 4., kedd, Gazdakör

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség vezérigazgatója, Adrian Pintea az agroinfo.ro oldalon megjelent bejelentése szerint ismertté vált a tejhasznú szarvasmarha-tenyésztőknek jóváhagyott, úgynevezett Covid-19-támogatások összege és a folyósítás megkezdésének időpontja.

A támogatásokat folyó év május 15. után kezdik el kifizetni. Az egy szarvasmarhára juttatott támogatás 142,08 lej lesz. Az egyedenkénti támogatást az ország 1,28 millió fős állományára járó 182,70 millió lejes támogatási keret alapján számolták ki. Az értékesített tej tonnája után további 232,3 lejes támogatást várhatnak a gazdák.

A korábbi években átmeneti országos támogatás címen (ANT), a 2013. január 31-i referenciadátumra számolva (az akkor hivatalosan birtokolt szarvasmarhákra, attól függetlenül, hogy ezek az állományok az illető dátum után már nem léteznek – szerk. megj.) folyósítottak szubvenciót, a Covid-támogatásnál jóval nagyobb értékben.

Jákó Tibor, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének vezetője érdeklődésünkre elmondta: „kevés az összeg, arra számítottunk, hogy azok a gazdák, akik ténylegesen tartanak tehenet, jobban lesznek támogatva, nagyobb szubvenciót kapnak. Főként, hogy a Covid-támogatás révén kiestek a keretből a referenciadátum szerinti állítólagos marhatartók.”

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 636
szavazógép
2021-05-04: Gazdakör - Bokor Gábor:

Életre keltett hagyomány: búzaszentelés Zágonban

A búzaszentelés és határkerülés régi székely és magyar szokás, ezzel kérték az Úr áldását a vetésekre, a gazdag termésre, védelmet a természeti csapások ellen. A mezőn, búzatáblán végzett katolikus szertartás során a plébános a négy égtáj felé fordulva mondja el könyörgéseit, a jelen lévők válaszokkal, responzóriumokkal felelnek. Ez így történt az elmúlt hét végén a Zágonban megszervezett búzaszentelés alkalmával is.
2021-05-04: Gazdakör - Incze Péter:

Újdonságok a vidékfejlesztési pályázatoknál

Adrian Oros agrárminiszter (fotó) múlt héten az Agro TV meghívottja volt, a műsorban pedig számos, a gazdák által megpályázható lehetőségről osztott meg információkat.