Újdonságok a vidékfejlesztési pályázatoknál

2021. május 4., kedd, Gazdakör

Adrian Oros agrárminiszter (fotó) múlt héten az Agro TV meghívottja volt, a műsorban pedig számos, a gazdák által megpályázható lehetőségről osztott meg információkat.

A 2021–2022-es átmeneti időszakban 2,84 milliárd euró áll rendelkezésre a vidékfejlesztési alapból és 692 millió euró pályázati összeg az EURI- (helyreállítási) alapból a 2-es tengelyen (vidékfejlesztési pályázatok és egyes APIA-s kifizetések). Az 1-es tengelyen közel 3 milliárd euró fizethető ki (ezek az APIA-s kifizetések).

„A finanszírozásban megpróbáljuk előnyben részesíteni azokat a területeket, amelyekre felméréseink szerint nagyobb igény van. Az általunk és egyéb szakintézmények által végzett felmérésekből kitűnő legnagyobb probléma, hogy a mezőgazdaság kereskedelmi mérleghiánya évről évre nő – több élelmiszert és mezőgazdasági terméket hozunk be, mint amennyit exportálunk –, és valamilyen megoldást kell találnunk erre. A kétéves időszakban a farmszintű beruházásokra, főleg a termelés integrálására, tárolásra és feldolgozásra a gazdaságok szintjén 760 millió euró pályázható összeget biztosítunk. Az elején az összeg nagynak tűnt, de aztán az érintettekkel való tárgyalások során megállapítottuk, hogy szükség van erre, ezért felosztottuk a különböző mezőgazdasági ágazatok között és a zóna szerinti gazdálkodás függvényében, próbálva segíteni a hegyvidéken gazdálkodókat, akik a pályázatuk által szerezhető kisebb pontszám miatt hátrányban voltak, így külön összegeket biztosítunk nekik” – nyilatkozta a miniszter. Felsorolta a most már véglegessé vált pályázható intézkedéseket és az ezekre biztosított összegeket a két év alatt. A legtöbb pénzt a 4.1-es intézkedésnél biztosítják, összesen 760 millió eurót.

A többi intézkedésnél a következő összegekre lehet pályázni:
– 10-es intézkedés: Környezetkímélő, zöldítéses és klímaváltozást kivédő intézkedések – 288 millió euró
– 11-es intézkedés: Ökogazdálkodás támogatása – 228 millió euró
– 13-as intézkedés: Hegyvidéki és egyéb hátrányos gazdasági helyzetben gazdálkodók támogatása – 660 millió euró
– 14-es intézkedés: Állatjóléti kifizetések (sertés, baromfi) – 273 millió euró
– 4.1a intézkedés: Gyümölcsösök létesítése és gyümölcsfeldolgozás támogatása – 120 millió euró
– 6.1-es intézkedés: Fiatalok megtelepedésének támogatása – 100 millió euró
– 6.3-as intézkedés: Kisgazdaságok támogatása – 87 millió euró; ebből 26 millió elkülönítve a hegyvidéki kisgazdaságok pályázatainak
– 6.2-es intézkedés: Vidéki szolgáltatások létrejöttének támogatása – 50 millió euró
– 6.4-es intézkedés: Vidéki szolgáltatások létrejöttének és fejlesztésének támogatása– 100 millió euró
– 16.4-es intézkedés: Piaci szereplők partnerségi kapcsolatainak és a helyi piacok kialakításának támogatása – 50 millió euró
– 17.1-es intézkedés: Támogatás a növényi kultúrák és állatok biztosítására kifizetett összeg részleges megtérítésére – 20 millió euró
– 19-es intézkedés: LEADER-program helyi akciócsoportoknak – 123 millió euró.

A miniszter bejelentette, hogy a 6.2-es és 6.4-es intézkedésnél az egészében 150 milliós keretből az átmeneti időszakban nem lehet vidéki szálláshelyek építésére támogatást kérni. Kifizethetők lesznek viszont a már meglevők korszerűsítését, a turisztikai infrastruktúra és a vendégforgalmi szolgáltatások fejlesztését célzó pályázatok. A miniszter által bemutatott adatok szerint 2013 és 2020 között a 6.2-es intézkedésnél az 1900 sikeres pályázatból 493 panzió építésére irányult, a 6.4-esnél pedig a 900 sikeres pályázatból 407 célozta ilyenek építését. A miniszter szerint egy részük nagyvárosok szomszédságában és nem agroturisztikai szempontból fontos vidéken épült, egyesek pedig már szállóvendégeket sem fogadnak, lakásnak használják ezeket. A miniszter ígérte, hogy a kétéves átmeneti időszak után érvénybe lépő stratégiai tervben (2023 és 2027 között) újra támogatják a panzióépítést, de akkorra meghatározzák, melyek az agroturisztikai szempontból fontos vidékek, és majd csak ott lehet ilyenek építésére pályázni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2021-05-04: Gazdakör - Bokor Gábor:

Vékonyka a támogatás

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség vezérigazgatója, Adrian Pintea az agroinfo.ro oldalon megjelent bejelentése szerint ismertté vált a tejhasznú szarvasmarha-tenyésztőknek jóváhagyott, úgynevezett Covid-19-támogatások összege és a folyósítás megkezdésének időpontja.
2021-05-04: Világfigyelő - :

Erősíteni kell az Európa Tanács szerepét

Fontos erősíteni az Európa Tanács (ET) szerepét, és nem lehet hagyni, hogy a sokkal erősebb anyagi és politikai eszközökkel rendelkező Európai Unió elhalványítsa annak mandátumát – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter az Országgyűlés külügyi bizottságának tegnapi ülésén.