Erősíteni kell az Európa Tanács szerepét

2021. május 4., kedd, Világfigyelő

Fontos erősíteni az Európa Tanács (ET) szerepét, és nem lehet hagyni, hogy a sokkal erősebb anyagi és politikai eszközökkel rendelkező Európai Unió elhalványítsa annak mandátumát – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter az Országgyűlés külügyi bizottságának tegnapi ülésén.

  • Varga Judit a parlamentben. Fotó: MTI / Balogh Zoltán
    Varga Judit a parlamentben. Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Varga Judit közölte: Magyarország tölti be május és november között az ET miniszteri bizottságának elnöki tisztségét. Álláspontja szerint jelenleg is érvényes az ET 70 évvel ezelőtti alapításának szellemisége, hogy az államokat ugyanazok az eszmék és értékek kössék össze. Emellett ugyanolyan fontos az államok sokszínűsége, a nemzeti szuverenitás, hiszen a tagállamoknak eltérőek a jogi, kulturális és történelmi hagyományaik – hangoztatta.

A miniszter a magyar ET-elnökség prioritásait úgy értékelte, hogy azok jövőorinetálak, pragmatikusak, valamint azok között a nemzeti kisebbségek hatékony védelme a leghangsúlyosabban szerepel. Varga Judit beszélt arról is: egyértelműen érezhető, hogy van egyfajta rivalizálás az EU és az ET között, majd hitet tett utóbbi szerepének erősítése mellett. Ebben a magyar elnökség mindenképpen partner lesz – jelentette ki.

Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a magyar ET-elnökség több prioritást képvisel. Ezek között említette a nemzeti kisebbségek védelmének hatékony előmozdítását, a jövő generáció ügyét, az ifjúságpolitikát, a vallásközi párbeszéd előmozdítását, a jövő kihívásait – köztük a kiberbűnözést és a mesterséges intelligenciát – és a környezetvédelem ügyét. Mint jelezte, kisebbségügyben két-két tanácskozást rendeznek Budapesten és Strasbourgban.

Németh Zsolt, a bizottság elnöke elmondta, az ET-elnökség és V4 elnökség növelni fogja a Magyarországra irányuló figyelmet, és ezzel együtt az ország lehetőségei és a mozgástere is nőni fog. Emlékeztetett arra, hogy az EU május 9-én indítja el a jövőről szóló vitát, amellyel kapcsolatban a magyar kormány álláspontja, hogy Európa nemcsak az EU, hanem a teljes kontinens. Az EU-nak figyelmet kell szentelnie a nem uniós országok jövőjére, ezért az ET-vel való együttműködés kiemelten fontos – hangsúlyozta. Németh Zsolt fontosnak nevezte, hogy a jövőről szóló vitában ne csak a baloldali, hanem az újjászerveződő kereszténydemokrata jövőképnek is meg kell jelennie. Kitért arra is, hogy az EU ódzkodik attól, hogy csatlakozzon az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez, ezért a következő időszakban azon leszünk, hogy az EU ezt a vállalását teljesítse.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 634
szavazógép
2021-05-04: Gazdakör - Incze Péter:

Újdonságok a vidékfejlesztési pályázatoknál

Adrian Oros agrárminiszter (fotó) múlt héten az Agro TV meghívottja volt, a műsorban pedig számos, a gazdák által megpályázható lehetőségről osztott meg információkat.
2021-05-04: Világfigyelő - :

Magyarellenes falragaszok Beregszászon

Fenyegető tartalmú, magyarellenes falragaszok jelentek meg vasárnap, az ortodox húsvét hajnalán a kárpátaljai Beregszászon.