Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mai levelünkA szólás szabadsága

2008. november 5., szerda, Nemzet-nemzetiség

Mindig az általa kavart viharban elégedetten heherésző államelnökünk újabban nemcsak Szász Jenőt, hanem az RMDSZ dörzsölt politikusainak nyilatkozatait is inspirálja. A sajtóval való állandó balhéja már közmondásossá vált itthon és külföldön is. Számomra másképpen teljesen érthetetlen, hogy egy hónappal a választások előtt az érdekszövetség kampányfőnöke, akit amúgy megfontolt politikusnak ismertem, nemes egyszerűséggel pártlapnak titulálja a megye legolvasottabb lapját, a Háromszéket.

Simó Erzsébetnek, a lap arculatát döntően meghatározó személyiségnek, és minden túlzás nélkül, a legolvasottabbak csoportjába tartozó közírónak fölösleges volt vitatkoznia a felelőtlen nyilatkozóval. Az olvasótábor véleménye egyöntetű. A Háromszék nemzeti elkötelezettségű sajtótermék. Azt teszi Kovászna megyében, amit a Duna Televízió a Kárpát-medencében és az egész világon. Riporterei egyszerű, érthető stílusban tényeket, valós eseményeket közölnek a mindennapi életből, a politikai paletta teljes skálájáról. Ezért olvassák szívesen még a legeldugottabb településeken is. Színvonalas mellékletei (Roma Szombat, Kovakő, Gazdakör) élvezhető sajtóélményt nyújtanak minden korosztály és bármelyik szociális réteg számára.

A Nyílttér cenzúrázás nélkül helyet ad az egyszerű, őszinte emberi véleményeknek, a napi panaszoknak, a hatalmi visszaéléseknek, a különböző politikai állásfoglalásoknak.

A lap szerkesztői a kellemetlenségektől, a törvényszéki meghurcoltatástól sem riadtak vissza. Kiváló példa erre a 2005-ös évben a kőröspataki polgármester által rendezett törvényszéki cirkuszon való következetes kiállásuk. Az RMDSZ-vezetők elfelejtették talán, hogy az akkor éppen szociáldemokrata színekben, de főleg ,,üldözött románként" (Háromszék, 2006. 03. 21.) működő polgármester küldetést teljesített. Feladata az RMDSZ helyi szervezetének megsemmisítése és megválasztott tanácsi képviselőinek a kompromittálása volt. Ez, sajnos, nagyjából sikerült is neki.

Ellentétben a Háromszékkel, tipikusan pártlap a Romániai Magyar Szó, a Maros megyei Népújság vagy a kitűnően induló, de most már mindinkább bulvárlapi szintre süllyedő Székely Hírmondó, amelyből az utóbbi időben — Willmann Walter amúgy cinikus hangvételű irásait kivéve — csak a mindennemű jósnőkről, a sztárok magánéletéről és a különböző balhékról szerzünk információt.

Kezdődik a kampány. Nem hiszem, hogy itt, a megyében a választási harcban eléggé agyaglábakon induló érdekvédelmi szervezet végleg összerúgná a port a sajtó képviselőivel. Bízom az új megyeitanács-elnök megfontoltságában és diplomáciai érzékében, hogy rövidesen megtalálja a megfelelő megoldást a székházat illetően, és politikusként is magáévá teszi Arany Jánosnak a fiához intézett intelmeit: ,,Legnagyobb cél pedig itt, e földi létben / Ember lenni mindig, minden körülményben."

Zsigmond Sándor, Sepsikőröspatak

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1146
szavazógép
2008-11-05: Nemzet-nemzetiség - Magyari Lajos:

Nagyvárad nyugalma

Ady-szobor Nagyváradon — mögötte az emlékmúzeum
A határ közvetlen közelében fekvő Bihar megyei székváros, Nagyvárad felől is gyanús szelek kezdtek fújni keletre és nyugatra. Pedig Váradot úgy ismertük, mint a viszonylagos etnikai nyugalom szigetét, ahol nem történhetnek meg a marosvásárhelyi, kolozsvári, szatmárnémeti incidensekhez hasonló szembenállások a magyar és a román közösségek között, s olyan szélsőséges nacionalista uszítás sem folyik, mint például Aradon és Temesvárott rövid ideig.
2008-11-05: Nemzet-nemzetiség - B. Kovács András:

Államalkotó?

Magának a Fennvalónak adott hálát egy anyaországi politikus az aradi vesztőhelyen rendezett megemlékezésen, megállapítván, hogy a kisebbségbe került magyarság ma államalkotó tényező lenne ama országban, melybe került.