Magyar állami támogatás templomok felújítására

2021. május 14., péntek, Belföld

A magyar állam 3,332 milliárd forintos támogatásával újulhat meg 262 erdélyi, partiumi és bánsági templom – közölte Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, miután tegnap Nagyváradon a történelmi magyar egyházak vezetőivel és erdélyi magyar politikai vezetőkkel tárgyalt.

  • Soltész Miklós Nagyváradon. Fotó: Borsi Balázs / Maszol
    Soltész Miklós Nagyváradon. Fotó: Borsi Balázs / Maszol

Soltész Miklós elmondta: a magyar kormány templomfelújítási programja keretében összesen közel 26 milliárd forintból 1800 templomot újítanak fel. Ezek közül 400 Magyarország határain kívül, 262 pedig Romániában van.

Az államtitkár elmondta, a gyülekezetek legfeljebb 15 millió forintos támogatásra pályázhattak, és a kormány csak a hiányos dokumentációjú pályázatokat nem támogatta. Hozzátette: a támogatás korábban elkezdett munkálatok folytatására, befejezésére is fordítható, és az egyházaknak lehetőségük van arra, hogy más forrásokból is kiegészítsék az elnyert összeget. Soltész Miklós úgy vélte: a program a hitélet és a szakrális tér megújítása mellett a romániai gazdaság járvány utáni újraindítását is szolgálja, hiszen a felújítási munkálatokat itt élő emberek, cégek végezhetik el.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy nagyváradi tárgyalásai során a romániai oltási kampányt is érintették. Fontosnak tartotta, hogy Székelyföldön és a magyarok által lakott más vidékeken erősödjön az oltási kedv. Fontosnak tartotta, hogy a járvány miatti egyéves szünet után újrainduljon a két ország közötti turizmus, ehhez azonban az is kell, hogy minél többen minél hamarabb megkapják a koronavírus elleni védőoltást.

Soltész Miklós arra is kitért nyilatkozatában, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalása elősegíti az erdélyi magyarok mindennapos gondjainak az orvoslását, de emellett a román–magyar viszony évtizedek óta vágyott javítására is lehetőséget nyújt. Megjegyezte: jó például szolgál az a mód, ahogy Magyarország Szerbiával, Szlovákiával, Horvátországgal és Szlovéniával erősítette a kapcsolatait.

A nagyváradi megbeszélésről szóló RMDSZ-közlemény Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érseket idézte, aki a történelmi magyar egyházak vezetőinek nevében mondott köszönetet a támogatásért. Az érsek kifejezte: érzik azt, hogy mind Romániában, mind pedig Magyarországon a választott vezetők a járványhelyzet nehéz időszakában is komoly támaszai az egyházaknak, a családoknak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2021-05-14: Riport - Mózes László:

Útonálló medvék a Csomád-hegységben

Kolduló medvék az út mentén – efféle egyedi jelenség gyakran észlelhető a Sepsibükszád és Bálványosfürdő közötti útszakaszon. A látvány bizarr, természetellenes, ellenkezik az állatok viselkedésének törvényszerűségeivel. De arra is rávilágít ugyanakkor, hogy amennyiben az ember ostoba módon, felelőtlenül avatkozik be a vadak életébe – esetünkben rendszeresen eteti a medvéket –, a következmények lesújtóak, akár drámaiak is lehetnek. Hiszen a Csomád-hegységben élő barna medvék hozzászoktak a felkínált jutalomfalatokhoz, megváltoztatták táplálkozási szokásaikat, kérik, esetenként követelik jussukat. Ez a helyzet mind a medvékre, mind az emberre nézve igen veszélyes, nem véletlen, hogy a vadak turisták általi etetését a törvény is tiltja. A csomádi elkorcsosult medvékhez vezető folyamatról Csákány László, a sepsiszentgyörgyi Szemerja-Görgő egyesített közbirtokosság elnöke beszélt egy május eleji terepszemle alkalmával.
2021-05-14: Belföld - :

Románia a teljes összeget lehívja (Nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi terv)

Románia az uniós helyreállítási alapban rendelkezésére álló teljes összegre, 29,2 milliárd euróra fogja benyújtani a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervet (PNRR), amelyet a kormány előzőleg a parlamentben is bemutat – jelentette be tegnap Florin Cîțu miniszterelnök.