Nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervRománia a teljes összeget lehívja

2021. május 14., péntek, Belföld

Románia az uniós helyreállítási alapban rendelkezésére álló teljes összegre, 29,2 milliárd euróra fogja benyújtani a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervet (PNRR), amelyet a kormány előzőleg a parlamentben is bemutat – jelentette be tegnap Florin Cîțu miniszterelnök.

  • Florin Cîțu
    Florin Cîțu

A kormányfő előző napi brüsszeli tárgyalásaira utalva elmondta: Bukarest reformtörekvéseinek a megvalósítására, elsősorban infrastruktúra-fejlesztésre akarja felhasználni a helyreállítási keretet, és más államoktól eltérően nemcsak a vissza nem térítendő támogatást, hanem a kedvezményes hitel formájában rendelkezésére álló keretet is igénybe akarja venni. Cîțu szerint ehhez megszerezte az európai partnerek támogatását, miután megnyugtatta őket, hogy Románia az eredeti tervek szerint fogja csökkenteni a költségvetési hiányt. Románia tartja magát a vállalt költségvetési fegyelemhez, és a GDP-arányos deficitet 2024-ig 3 százalék alá csökkenti – szögezte le a kormányfő.

Cîțu megerősítette, hogy kormánya továbbra sem fog adókat növelni vagy újabbakat bevezetni. Úgy értékelte: az általa (korábban pénzügyminiszterként) garantált adóügyi stabilitásnak köszönhető, hogy Romániában javult az adózási fegyelem. A kormányfő egyébként a pénzügyi rendszer digitalizálásától – egyebek mellett a pénztárgépeknek az adóhatósághoz történő online csatlakoztatásától – reméli az adócsalás megfékezését és a költségvetési bevételek növelését.

A kormányfő nem részletezte, milyen összegeket irányoznak elő a PNRR-ben az egyes ágazatok számára, de a brüsszeli tárgyalásairól beszámoló média tudni véli, hogy a keret legnagyobb, 27 százalékos részét (7,9 milliárd eurót) infrastruktúrafejlesztésre, autópálya- és vasútépítésre használnák. Az egészségügyi rendszer 4, a helyi közigazgatás 2, az oktatás 2, az energiaszektor 1,2 milliárd eurót kapna – értesült a Digi24 hírtelevízió.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2021-05-14: Belföld - :

Magyar állami támogatás templomok felújítására

A magyar állam 3,332 milliárd forintos támogatásával újulhat meg 262 erdélyi, partiumi és bánsági templom – közölte Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, miután tegnap Nagyváradon a történelmi magyar egyházak vezetőivel és erdélyi magyar politikai vezetőkkel tárgyalt.
2021-05-14: Belföld - :

Erdősítés papíron

Florin Cîţu kormányfő bejelentette, tájékoztatást kért a miniszterelnöki ellenőrző testülettől az Országnyi erdő program megvalósítását illetően.