Június elején Sepsikőröspatakon

2021. június 3., csütörtök, Faluvilág

Vegyesen tolonganak a hírek, jobbak is, gondokat okozók is Sepsikőröspatakon. A legnagyobb probléma az, hogy a Dâmbovița megyei kivitelező cég, amely a községközpontban a szennyvízcsatorna-vezetéken dolgozik, sártengerben hagyta az egész települést. Nem csoda hát, hogy írott és telefonos panaszokkal árasztja el a lakosság Kisgyörgy Sándor polgármestert.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Látogatásunk idején épp az említett cég vezetőjét várta a polgármester. Elmondta, hogy a munkálatoknál használt erőgépek gyengék, hiányosak, sorozatosan meghibásodnak, a munkacsoport is afféle Pató Pál módjára dolgozik. Egyszer már leállította a munkálatokat, és felszólította a cégvezetőt: ha nem tesz rendet, kénytelen lesz végleg leállítani, és viselje a következményeket. Csak akkor folytathatják a munkát, ha a belső utcákon elsimítják a földet, kavicsoznak és közlekedésre alkalmassá teszik az eddig elvégzett szakaszokat.

– Mi lesz Kálnok szennyvízhálózatával, ami nincs benne ebben a programban? – vetettük fel.
– Reméljük, hogy az ősszel szó lehet róla, mert állítólag lesz egy újabb kiírás kétezernél kevesebb lakossal rendelkező községek számára, és mi is pályázni fogunk.

– Milyen más munkafront működik a községben s melyek a jövőbeni tervek-elképzelések?
– Dolgozik egy hazai cég a községháza teljes belső felújításán. Jól haladnak, az emeleti részt befejezték, most a földszinten folyik a munka, s megkezdték a nagyon szép és mutatós boltíves pincerész felújítását is, remélem, hamarosan befejezik. Dolgoznak a két település kultúrotthonainak felújítási tervezetein, ezeknek is hamarosan készen kell lenniük. Ha ezeken is túl leszünk, meg lehet kezdeni a Kálnoky Ludmilla nevét viselő iskola régi épületének munkálatait. Terveink között van a községközpontban és Kálnokon is két-két új híd megépítése és egy erdei út felújítása. Az elkövetkező héten meghirdetjük erre a versenytárgyalást, remélem, hogy szerencsénk lesz egy szavatartó és minőségi munkát végző kivitelező céghez. Hamarosan átvehetjük Kőröspatakon a vadonatúj óvoda épületét, jelenleg folyik a bebútorozása, és az ősszel kezdődhet benne a tevékenység. Még nincs vége az elképzeléseknek, a jövő héten tesszük le a közvilágításhoz szükséges okiratokat, meghirdetjük a licitet. Kormányszinten is megmozdult valami a két települést, Sepsikőröspatakot és Árkost egyaránt érintő Bánya-tó ügyében – tette hozzá a községvezető –, ugyanis Könczei Csaba képviselő tudtunkra adta, hogy személyesen a minisztert és a miniszterelnök-helyettes Kelemen Hunort is tájékoztatták az ügyben, utóbbi pedig megígérte, hogy hamarosan a terepen ismerkedik a kérdéskörrel.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?







eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-06-03: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Az ökumené igazi örömei: gyermeknap a közösségi teremben

Vidám, kacajjal és örömmel teli gyermeknapon vettem részt Sepsikőröspatakon a helybeli római katolikus egyházközség közösségi termében. Igazinak azért nevezhetem, mert ott valóban nem volt semmilyen különbség gyerek és gyerek között.
2021-06-03: Faluvilág - Iochom István:

Helyi értékláncok kiépítése (Biogazdálkodás)

A gelencei önkormányzat képviselői a GoDanuBio projekt keretében az elmúlt héten Bulgária fővárosába, Szófiába látogattak, hogy tíz ország képviselőivel találkozzanak és közelebbről megismerjék a bioalapú gazdaság működését.