Lélekzászló

2021. június 4., péntek, Kultúra

Idén áprilisban 29 éve, hogy több mint tízezer torokból zúgott a Ria-ria Hungária az ungvári Avangard-stadionban. 1992. április 29-én a történelmi ukrán–magyar meccsen 13 ezren zsúfolódtak be a mindössze 8000 férőhelyes stadionba.

A magyarlakta vidékekről szervezetten, buszokkal érkeztek a szurkolók. Korabeli tudósítások szerint remek volt a hangulat a lelátókon, több írásban és személyes visszaemlékezésben is az áll, hogy a tribünön a magyarok voltak többségben.

A többségi nemzet és a kárpátaljai magyarság számára is nagy jelentőséggel bírt a sportesemény, hasonlóra addig és azóta sem volt példa. A Szovjetuniótól alig nyolc hónappal korábban függetlenedett Ukrajna labdarúgó-válogatottja első hivatalos mérkőzését játszotta, ezzel szemben a magyarok élőben láthatták a nemzeti csapatot, amelynek addig csak a tévékészüléken keresztül szurkolhattak.

Azon a szerdai napon előkerültek az addig a padláson, pincében évtizedekig rejtegetett zászlók. Sokan, idősek és fiatalok meghatódtak a magyar himnusz hangjainak felcsendülésekor és a több tucat magyar lobogó láttán. A nemzeti imádságunk és a trikolór színei a nemzeti öntudat legfontosabb szimbólumai közé tartoznak. Ezeket a szimbólumokat a trianoni döntést követően évtizedekig tilos volt használni, viszont ezen a napon ismét szabadon loboghatott a magyar zászló. Igaz hazafinak érezhette magát több ezer kárpátaljai magyar, aki csatába buzdította sajátjait.

Manapság is előfordul, hogy előkerülnek magyar zászlók a régi rejtekekről. Legutóbb – és milyen a sors fintora – tavaly, a trianoni békediktátum 100.évfordulójának évében bukkantak rá egy elrejtett zászlóra a nagyszőlősi járási Nevetlenfalu egyik portáján. A zászló több mint százéves lehet – a családban öröklődött nemzedékről nemzedékre. Így kijelenthetjük, hogy Kárpátalján változatlanul lobog a lélekzászló.

Szabó Sándor (Ungvár)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2873
szavazógép
2021-06-04: Kultúra - Csinta Samu:

Álmok határok nélkül

Az ő generációja számára Puskásék jelentették az örök nagy szerelmet. Amelyre nemcsak azért jó emlékezni, mert azóta sem jött szembe bűbájosabb jelenség, hanem mert általa fiatalságukat, Románia határain több mint fél évszázadon át mindegyre fennakadó álmaikat élik újra.
2021-06-04: Kultúra - :

Mindenkié, senkié

Pedig milyen büszke tud lenni! Az ég felé nyúlva, azúrkék színe egybeolvad az égbolt kékjével, s körtáncot lejtő 12 aranycsillagocskája teszi teljessé büszke tartását. Minden rebbenésével azt hirdeti, itt ő is otthon van, ez a ház már európai haza.