Fogyó népesség, égető gondok

2021. június 10., csütörtök, Család

2020-ban Romániában 178,6 ezer élve született gyermeket anyakönyveztek, 90 éve, 1930 óta a legkevesebbet – derül ki az Országos Statisztikai Hivatal adataiból. Minden második gyermek ki van téve a bántalmazás valamely fajtájának, és minden harmadik gyermeket a szegénység és a társadalmi kirekesztés veszélye fenyeget Romániában – hívta fel a figyelmet gyermeknapi közleményében a Mentsétek meg a Gyermekeket szervezet.

  • Fotó: femina.hu
    Fotó: femina.hu

2021. január 1-jén a romániai lakóhellyel rendelkező kiskorúak száma 3,895 millió volt, 37 900 fővel kevesebb, mint az előző évben. A 2020/2021-es tanév kezdetén mintegy 3,495 millió tanulót írattak iskolába. Az iskoláskorúak beiskolázási aránya 2021. január 1-jén 71,9 százalék volt.

A kiskorúak aránya a teljes népességen belül 17,6 százalék volt, ami szintén alacsonyabb az előző évekhez képest. 2020-ban a termékenységi ráta az előző évekhez képest 34 élve születésre csökkent ezer szülőképes korú (15–49 éves) nőre vetítve. A legmagasabb születési arányt 2020-ban Bukarest-Ilfov térségében (9,1 élve születés ezer lakosra), valamint az északnyugati (8,8) és középső (8,7) régiókban jegyezték, míg a legalacsonyabb születési arányszámokat a délkeleti térségekben (7,2 élve születés ezer lakosra) és Délnyugat-Olténiában (7).

Romániában minden második gyermek funkcionális analfabéta, a fizikai, érzelmi vagy a szexuális bántalmazás valamely formájának van kitéve, minden harmadik gyermeket a szegénység és a társadalmi kirekesztés veszélye fenyeget, ezerből hat gyermek hal meg, mielőtt az egyéves kort betöltené. Évente 750, tizenöt év alatti leánygyermek válik anyává, legalább 100 ezer gyermek szülők vagy egyik szülője nélkül nevelkedik fel, a 78 ezer fogyatékkal élő gyermek számára nem biztosítottak a társadalmi-oktatási integrációhoz szükséges feltételek, és a társadalom nem tartja fontosnak a gyermekek részvételét az őket érintő döntésekben – vette számba gyermeknapi közleményében a Mentsétek meg a Gyermekeket szervezet, mely sürgős intézkedéseket követel a parlamenttől és a kormánytól a súlyos gondok megoldására. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2867
szavazógép
2021-06-10: Magazin - :

Vita az olaszok nemzeti daláról

Politikai vitába torkollott a nemzet dalának kiválasztása Olaszországban, miután a baloldal a Bella ciao dalt terjesztette fel, melyet a jobboldali pártok kommunista éneknek tartanak.
2021-06-10: Család - :

Hamisítványok és jogszerűtlen tartalmak

Egyre kevesebben vásárolnak hamisított terméket, illetve használnak illegális online forrásokat Európában az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) kutatása szerint, amely megállapította, hogy uniós szinten a vásárlók 80 százaléka helyesen értelmezi a szellemitulajdon-jogokat.