Hamisítványok és jogszerűtlen tartalmak

2021. június 10., csütörtök, Család

Egyre kevesebben vásárolnak hamisított terméket, illetve használnak illegális online forrásokat Európában az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) kutatása szerint, amely megállapította, hogy uniós szinten a vásárlók 80 százaléka helyesen értelmezi a szellemitulajdon-jogokat.

  • Fotó: marieclaire.hu
    Fotó: marieclaire.hu

Az MTI-hez eljuttatott elemzésből az is kiderül, hogy az európaiak 42 százaléka fizetett azért 2019 és 2020 júniusa között, hogy hivatalos online felületeken keresztül szerzői jogi védelem alatt álló tartalmat töltsön le vagy streameljen. 2017-hez viszonyítva 17 százalékponttal emelkedett arányuk.

A megkérdezett európaiak háromnegyede szerint javult a törvényesen elérhető online tartalmak minősége, 89 százalékuk pedig szívesebben választaná a törvényes letöltést vagy streamelést, amennyiben az ár elfogadhatóbb lenne.

A közel 26 ezer fős mintával dolgozó kutatásból kiderült, a fiatalok nagyobb valószínűséggel vallják be, hogy hamisított árukat vásároltak vagy jogszerűtlenül jutottak hozzá online tartalomhoz. A 15 és 24 év közöttiek 10 százaléka ismerte el, hogy tudatosan vásárolt hamis árukat a 2020 júniusát megelőző egy évben, 23 százalékuk pedig megfontolt szándékkal használt olyan tartalmakat, amelyek illegális forrásból származtak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2866
szavazógép
2021-06-10: Család - :

Fogyó népesség, égető gondok

2020-ban Romániában 178,6 ezer élve született gyermeket anyakönyveztek, 90 éve, 1930 óta a legkevesebbet – derül ki az Országos Statisztikai Hivatal adataiból. Minden második gyermek ki van téve a bántalmazás valamely fajtájának, és minden harmadik gyermeket a szegénység és a társadalmi kirekesztés veszélye fenyeget Romániában – hívta fel a figyelmet gyermeknapi közleményében a Mentsétek meg a Gyermekeket szervezet.
2021-06-10: Család - :

A szemcsésnyelű fenyőtinóru

Kalapja domború, majd ellaposodik (2–10 cm átmérőjű); sárga, okker, barnássárga, vörösesbarna színű; nyálkás, ragadós, bőre könnyen lehúzható. Csöves részén a pórusok szűkek, idővel kitágulnak; nedves időben tejszerű cseppeket választ ki. A tönk csúcsán fia­talon fehéres-sárgás, idővel megbarnuló szemcsék, korpák láthatók. Húsa nem színváltó, kissé gyümölcsillatú. Májustól novemberig kéttűs fenyők alatt növő faj. Ehető, a kalap bőrét azonban húzzuk le.