Törvénytelenül áttelepült romákKonfliktushoz vezet a megoldatlan helyzet

2007. június 1., péntek, Közélet

Nem sikerül megoldani a bölöni területre áttelepült romák helyzetét, és ez egyre több konfliktushoz vezet — állítja Sikó Imre, Bölön polgármestere. Szerdán Rudolf Béla alpolgármesterrel közösen vették észre, hogy tizenkét szekérrel vonultak ki a romák bölöni területről lopni.

,,Jól működik a jelzőrendszerük, ahogy meglátnak, rögtön odacsődítik több száz társukat, ezért előbb lementünk az autóval Lüget felé, aztán felkanyarodtunk a telepre. Itt aztán megtámadtak minket. Verekedéssé nem fajult a dolog, de bármi történhetett volna. Hívtuk a bölöni rendőröket, lejöttek, de vissza is kanyarodtak, nem mertek bejönni oda, ahol a romákat lelepleztük szekerestől, lovastól. A lovakat kifogták, összegyűltek vagy háromszázan, kaszákkal, mindennel felszerelkezve, lett nagy csetepaté. Mi visszarendeltük a rendőröket, s egyikük végül elég talpraesetten a kezébe vette az ügyet, sikerült lecsillapítania a hangulatot" — meséli a polgármester, és utalva a hivatalosságok kijelentéseire hozzáfűzi: ,,Hiába mondják, hogy Bukarestben van a megoldás kulcsa, ha itt a cigányok kezében a kasza."

Bölönben rengeteg a panasz, már egészen a faluig lemennek, belekaszálnak az emberek lucernájába, ketten-hárman járnak egy szekérrel, megállítani sem lehet őket — mondja Sikó Imre. A megoldás évek óta történő halasztása egyre inkább felbátorítja őket, úgy látják, nem lehet bajuk, a román hatóságok őket pártolják.

A törvénytelenül háromszéki területre beköltözött, de Brassó megyei személyazonosságival rendelkező roma lakosok helyzetét 2005 nyara-ősze óta próbálják rendezni a Kovászna megyei elöljárók. Jelenleg négyszáz, hivatalos irattal rendelkező személy van, de összesen hat-hétszázan élnek a Lüget határában felhúzott házakban. Az építmények száma tovább gyarapodik, a cirkusz kezdete óta legalább húsz épület nőtt ki a földből, számuk ma már százharminchoz közelít. Ma is talány a hatóságok számára, hogyan sikerült villanyt bevezetni az építkezési engedéllyel nem rendelkező házakba, egy évvel ezelőtt egy bukaresti ellenőrző csoport is kiszállt a helyszínre, de vizsgálódásai eredményét senki nem ismeri. Bölön polgármestere büntetéseket is próbált kiróni a község területén engedély nélkül felhúzott házak miatt, de a szászmagyarósi posta a címzett ismeretlen jelzéssel visszavitte az értesítőket. Aki megkapta a büntetési papírt, az beperelte a polgármestert. ,,Hívattak az ügyészségre, egész nagy halom dossziét mutattak nekem. Bűnügyi eljárást indítottak ellenem, amiért zavarom a cigányokat. Kiokosították őket, hogy mi magyarok vagyunk, és azért támadjuk őket" — mondja Sikó Imre.

Az eddigi megoldásjavaslatok hol az egyik, hol a másik fél tetszését nem nyerték el. A területcsere a helyi hatóságoknak, no meg az ott élő romáknak megfelelt volna, de Bukarest elutasította az elképzelést. Brassó megye szabadulna a romáktól, több ízben javasolták a bölöni polgármesternek, vegye át őket. Ez azonban sem a bölönieknek, sem az érintett romáknak nem tetszik. A György Ervin prefektus által kigondolt javaslat, hogy NATO-házakat építsenek az Olt túlsó partján, brassói területre, nem felel meg az ottani elöljáróknak, de a cigányoknak sem, hisz így-úgy pénzt, erőt, energiát fektettek házaikba, ragaszkodnak hozzájuk. A háromszéki prefektus megelégelte brassói kollégája huzavonáját, jövő héten Bukarestben a belügyminiszterrel tárgyal, szeretne végleges és egyértelmű megoldást találni a bölöni romák ügyére.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1176
szavazógép
2007-06-01: Közélet - Sylvester Lajos:

A rombolás borzalma

Bármi is volt az előzménye, bárki bármennyit is hibázott, vétett valamikor valaki vagy valami ellen, az az épületrombolási borzalom, amit tegnap egy bukaresti cég rontó-bontó indulatában Zágonban véghezvitt, amint egy végleges törvényszéki határozat értelmében a helyi polgármesteri hivatal által felújított épületet szétverte, Hamburg fegyverletétel utáni szétbombázására vagy Budapest 1944—45-ös és 1956-os szétdúlására, lerombolására emlékeztetett.
2007-06-01: Közélet - Iochom István:

Kézdivásárhely: Pénz a nadrággyárnak és vízhálózatra

Rendkívüli ülést tartott a céhes város önkormányzata kedden. A városatyák tíz perc alatt, ellenvetés nélkül elfogadták a polgármester által előterjesztett három határozattervezetet.