Kézdivásárhely: Pénz a nadrággyárnak és vízhálózatra

2007. június 1., péntek, Közélet

Rendkívüli ülést tartott a céhes város önkormányzata kedden. A városatyák tíz perc alatt, ellenvetés nélkül elfogadták a polgármester által előterjesztett három határozattervezetet.

Elsőként a New Fashion Rt. 750 000 eurós beruházási terve kapta meg a helyi önkormányzattól, mint tízszázalékos tulajdonostól, a zöld fényt. A német tőkéjű cég saját jövedelméből még idén ezernégyszáz négyzetméteres raktárcsarnokot szándékszik felépíteni.

A másik két határozattervezetre a környezetvédelmi minisztérium által kiírt pályázatokhoz volt szükség. Egy évvel ezelőtt a testület már elindította a pályázatot a szelektív szemétgyűjtésre, döntést is hozott, de az iratcsomó elévült, s akkor nem is volt nyerő. Most újabb kiírásra szeretnének jelentkezni az elkészített pályázattal, melynek leadási határideje május 30. A szemétgyűjtő szigetek kialakítására tervezett beruházás értéke 400 000 lej, ennek negyven százaléka az önrész.

Két héttel ezelőtt a testület már eldöntötte, hogy részt vesz a vízhálózat, csatornarendszer, szennyvíztisztító berendezések kialakítását, illetve a meglévők rehabilitálását célzó pályázati kiíráson, melyet a környezetvédelmi tárca finanszíroz. A múlt szerdai kormányülésen elfogadott határozat alapján a város kétmillió eurót kap a munkálatra. Ebből felújítják a vízhálózatot a vízlelőhelytől a fogyasztókig, korszerűsítik a csatornázást, illetve a szennyvíztisztítást. A programot két részre osztják, két év múlva a városhoz tartozó településeken is elvégzik a munkálatokat. A beruházás teljes értéke 29 millió lej, ennek nyolcvanöt százalékát a kormány állja, tizenöt százalékát pedig a helyi tanács költségvetéséből kell finanszírozni.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1288
szavazógép
2007-06-01: Közélet - Farkas Réka:

Konfliktushoz vezet a megoldatlan helyzet (Törvénytelenül áttelepült romák)

Nem sikerül megoldani a bölöni területre áttelepült romák helyzetét, és ez egyre több konfliktushoz vezet — állítja Sikó Imre, Bölön polgármestere. Szerdán Rudolf Béla alpolgármesterrel közösen vették észre, hogy tizenkét szekérrel vonultak ki a romák bölöni területről lopni.
2007-06-01: Közélet - Váry O. Péter:

Zápor fentről, gejzír lentről

Évek óta tartó sepsiszentgyörgyi jelenség: ha fentről az áldás bőviben adatik, a dombon levő utcák aljában az öntvény csatornafedőket is képes felemelni az ilyenkor vékonynak bizonyuló csövezetben elfolyni képtelen esővíz, s gejzírként bugyog és zubog, az utcákat teljes szélességében elönti, befolyik udvarokra, házak pincéjébe. A csoda ilyenkor az, hogy néhány gépkocsi nem szenved tengelytörést, hisz a víz alatt nem tudni, hol az aszfalt és hol a felemelt csatornafedő. S a jelenség egyre gyakoribb. S a város semmit nem tesz megszüntetéséért...