A kórházi fertőzések ellen küzdenek

2021. június 18., péntek, Belföld

Csaknem 20 ezer aláírást tartalmazó petíciót adtak át tegnap a Declic közösség tagjai Ioana Mihăilă egészségügyi miniszternek a kórházon belüli fertőzések napi szintű jelentését követelve. A petíció kezdeményezői egy tiltakozást is szerveztek az egészségügyi minisztérium épülete előtt.

  • Fotó: declic.ro
    Fotó: declic.ro

A Declic egyik képviselője, Anduţa Karetsou elmondta: bár jelenleg a kórházon belüli fertőzések jelentik a legnagyobb veszélyt a beutalt betegek biztonságára, a hatóságok továbbra is odázzák a probléma megoldását, még mindig nem létezik valós nyilvántartás a nozokomiális fertőzésekről, a kórházak 40 százaléka egyáltalán nem jelenti ezeket. A petícióban rámutatnak: a szaktárcának meg kell teremtenie a keretet az ilyen fertőzések rendszeres jelentésére, ahogyan az a koronavírusos megbetegedések esetében is történik. Karetsou szerint ugyanezt a petíciót online is benyújtották hat hónappal ezelőtt, de nem kaptak választ rá. Most az egészségügyi miniszter fogadta őket, és ismertette velük a témával kapcsolatos tervezett intézkedéseket, amelyek közül az első egy, a nozokomiális fertőzések problémájával foglalkozó országos bizottság létrehozása lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2021-06-18: Belföld - :

Alkotmánysértő kinevezések

Érvénytelenítette az alkotmánybíróság a közszolgálati rádió és televízió ideiglenes vezetőinek kinevezéséről szóló parlamenti határozatokat, amelyek ellen a Szociáldemokrata Párt emelt óvást.
2021-06-18: Belföld - :

Támogatás zöldségtermelőknek

Jóváhagyta a kormány a zöldségtermesztőknek szánt de minimis támogatást. A csekély összegű támogatás értéke 2000 euró/zöldségféle/1000 négyzetméter, és összesen 150 millió lejt (30,785 millió eurót) szánnak a programra.