Hírsaláta

2021. június 21., hétfő, Belföld

NEM EZ A MEGELŐZÉS MÓDJA. Súlyos állapotban szállítottak a jászvásári kórházba egy Neamţ megyei férfit, aki saját feje szerint próbálta megelőzni a koronavírus-fertőzést: orvost nem is kérdezve egy kerek évig szedte a paracetamolt és metamizolt (Algocalmin).

  • Fotó: Info Iasi
    Fotó: Info Iasi

A gyógyszerek tartós szedése persze panaszokat okozott neki, de ekkor elkezdett még több tablettát bevenni, végül pedig kórházba került, ahol súlyos veseelégtelenséggel diagnosztizálták. Az orvosok szerint elképzelhető, hogy az „önkezelés” hatására veseműködése maradandóan károsodott, egy időre pedig dialízisre is szorul. (Főtér)

TELIK A KÖZPÉNZBŐL. Legalább 2100 lejt vágnak zsebre a Hunyad megyei közrendészeti hatóság (ATOP) tagjai azért, hogy havonta egyszer részt vegyenek egy megbeszélésen és javaslatokat fogalmazzanak meg. Az egyébként minden megyében létező szerv döntéseket nem hozhat, ajánlásai konzultatív jellegűek – és a legszebb az, hogy szakértelmet sem kívánnak, a hivatalból részt vevők (a prefektúra, rendőrség, csendőrség, katasztrófavédelem vezetői) mellé a megyei tanácsok neveznek ki néhány embert. Nyilván azokat, akik megérdemlik ezt a pénzt, amiért a magánszektorban napi 8–10 órát is kell dolgozni egy hónapon át: Hunyad megyében például egytől egyig a Szociáldemokrata Párt tagjai, akik (a megyeitanács-elnökkel kezdve) majdnem mind kitértek a riporter kérdései elől. Az egyetlen, aki válaszolt, úgy vélekedett, hogy azért alkalmas a tisztségre, mert ötezernél több ismerőse van a közösségi oldalon. (Digi 24)

PERELNEK A KÜLÖNYNYUGDÍJUKÉRT. Több száz honatya követeli vissza peres úton különnyugdíját – Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleșcanu vagy Vasile Blaga csak néhány név a listán – , miután idén februárban a parlament a képviselőknek és szenátoroknak járó speciális nyugdíj eltörléséről döntött. A törvényt egyhangúlag fogadták el, senki sem szavazott ellene, csak az RMDSZ 30 törvényhozója tartózkodott, mert a szövetség szerint „szemfényvesztés” történt (a legtöbb különnyugdíj ugyanis megmaradt), utólag azonban a volt képviselőket és szenátorokat tömörítő egyesület petícióban fordult az ombudsmanhoz, hogy kérjen jogorvoslatot az alkotmánybíróságtól. Renate Weber nem talált alkotmányossági kifogást, ezért kezdtek perelni. A különleges nyugdíj eltörléséig több mint 800 honatya volt a juttatás haszonélvezője. Ennek összegét a letöltött mandátumok alapján számolták ki, a képviselők esetében bruttó 2131 és 12 168, a szenátorok esetében 2131 és 14 930 lej között mozgott havonta. (Krónika)

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-06-21: Belföld - :

Két nap után újabb támadás

Vasárnap délben újabb medvetámadás történt, és szintén Hargita megyében: ezúttal is egy férfit sebesített meg az állat, aki ugyancsak a csíkszeredai kórházba került.
2021-06-21: Belföld - :

Tesztelés saját zsebből

Várhatóan saját zsebükből kell időszakosan teszteltetniük magukat azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik nincsenek beoltva koronavírus ellen – jelentette ki Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.