Hírsaláta

2021. július 7., szerda, Belföld

HAT NAP, ÖT RENGÉS. Tegnap délután 14.20-kor 4,1-es erősségű földrengést mértek Vrancea szeizmikus térségben, Buzău megyében – közölte az országos földfizikai intézet. A földmozgás 135 kilométeres mélységben következett be, epicentruma Brassótól 62, Ploieşti-től 74, Bukaresttől 127 kilométerre volt. Ebben a hónapban ez már az ötödik földrengés Románia területén, a tegnap délutáni volt a legerősebb. (Agerpres)

SZÉGYENLISTÁN HARGITA MEGYE. Az idei érettségi vizsgán Erdélyben Hargita megyében születtek a legrosszabb eredmények: a vizsgázók alig 56 százaléka tudott diplomát szerezni, míg az országos átlag 67 százalék. Létezik egy országos szégyenlista is: az 1425 líceum közül 42-ben egyetlen diák sem tudta elérni az elégséges 6-os átlagot. Ezen a listán négy magyar tannyelvű középiskola található, három Hargita megyében: a székelykeresztúri Zeyk Domokos, a gyergyóalfalusi Sövér Elek és a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskola (negyedik a szilágynagyfalusi Petri Mór Szakközépiskola). (Főtér)

CSODA A KÉPESSÉGVIZSGÁN. Idén is felháborodást okozott, hogy nagyon nagy eltérések lettek a képességvizsgán adott jegyeknél az óvások után: legnagyobb különbség egy galaci diáknál volt, aki eredetileg hármast kapott, az óvás után azonban jegyét 8,25-re módosították. Az ügy kapcsán megszólalt Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter, mondván, hogy szeretné azt hinni, hogy azok a tanárok, akik ekkora hibákat követtek el, soha többé nem fognak a dolgozatok javításában részt venni. A miniszter azt mondja, hasonlót vár az érettséginél is, hiszen régóta nem sikerült változtatni a vizsgák rendszerén, és túl sok szubjektivitásra ad lehetőséget a javítótanárok számára a rendszer. (Transindex)

EZ IS ROMÁNIA. Egészen elképesztő pofátlanságról tett tanúbizonyságot egy férfi a tengerparti Costinești-en: miközben a vízimentők éppen kimentettek egy fuldokolót a vízből, ellopta egyikük telefonját. A tolvaj azonban pechesnek bizonyult, a lopást ugyanis többen is látták, és elkezdtek kiabálni. Egy szabadságát töltő temesvári csendőr felfigyelt a kavarodásra, és amint meglátta a kezében telefonnal vágtató tolvajt, azonnal tudta, mi a dolga: szolgálatba helyezte magát, és ártalmatlanította. (Főtér)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2021-07-07: Belföld - :

Első lépés a gyakorlatba ültetéshez (Oktatási reformtervezet)

Az évtized végéig legalább ötven százalékkal csökkentenék a funkcionális analfabéták és tíz százalék alá szorítanák a korai iskolaelhagyók arányát a romániai fiatalok körében – egyebek között ezeket a célkitűzéseket tartalmazza a Klaus Iohannis államfő által kezdeményezett átfogó oktatási reformtervezet, amelyet tegnap ismertetett Ligia Deca elnöki tanácsadó.
2021-07-07: Közélet - :

Nincs koronavírusos fertőzött a kórházban

Tavaly március 21. óta – amikor az első koronavírusos megbetegedést igazolták az intézmény nőgyógyászati osztályán – szerdán először jelentette a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház, hogy nem kezelnek az új fertőzéssel összefüggésben egyetlen beteget sem.