Terítéken a medve-rendelet

2021. július 8., csütörtök, Belföld

Jövő héten elfogadhatja a kormány azt a kormányrendelet-tervezetet, amely az azonnali beavatkozást szabályozza a medvetámadások megelőzése és visszaszorítása érdekében - jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, miután a csütörtöki kormányülésen a kabinet első olvasatban tárgyalt a tervezetről.

  • Tánczos Barna miniszter
    Tánczos Barna miniszter

Tánczos Barna a kormányülést követő sajtótájékoztatón elmondta: az azonnali beavatkozást a kockázati besorolások függvényében szabályozza a rendelet. Kis kockázatot jelent az a medve, amely visszavonul az ember megjelenésekor, közepeset, amelyik nem fél az embertől, gyakran jár be lakott településre, kukázik, nagy kockázatot jelentő besorolást kap az, amelyik emberre vagy háziállatra támad, nem lehet elűzni, altatáskor agresszívvé válik. Az azonnali beavatkozásnak e besorolások függvényében három formája lehet: a nagyvad elhajtása, elaltatása és áthelyezése, illetve eutanázia vagy kilövés általi megsemmisítése. A szükséges módszer alkalmazásáról egy négytagú csapat dönt többségi szavazattal, a csapat tagjai: a település polgármestere vagy alpolgármestere, az illetékes vadőr, a csendőrség képviselője és egy állatorvos.

A beavatkozás fokozatosan történik, ha a medve elűzését követően visszatér a településre, nyomkövetővel látják el és áthelyezik. Kilövésére vagy eutanaziálására olyan esetekben kerülhet sor, ha áttelepítése nem volt eredményes, ha emberek és javaik veszélybe kerülnek, ha a beavatkozást végző csapat tagjainak élete veszélybe kerül, ha a beavatkozás során a medve olyan sérülést szenved, amely indokolja megsemmisítését, ha a csapdával megfogott medvét nem lehet kiszabadítani, ha a medve súlyosan megsebesült. A tervezet szerint a nőstény medvék esetében inkább az áttelepítést kell előnyben részesíteni, megsemmisítésükre csak végső esetben kerülhet sor, a kilőtt anyamedvék bocsairól pedig az államnak kell gondoskodnia.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2021-07-08: Belföld - :

Leváltották a pénzügyminiszert

Alexandru Nazare pénzügyminiszter felmentését kérte Klaus Iohannis államfőtől csütörtökön Florin Cîțu miniszterelnök, az elnöki hivatal koradélután közölte: az államfő aláírta az elnöki rendeletet Alexandru Nazare felmentéséről, egy másik rendelettel pedig Florin Cîțu kormányfőt nevezte ki ügyvivő pénzügyminiszterré.
2021-07-09: Vélemény - Kálnoky Borisz:

Nem, az EU-nak nem kell nagyhatalommá válnia

Emberi években számolva az EU lassanként aggastyánkorba ér. Elődje, az Európai Gazdasági Közösség 1957-ben alakult a Római Szerződéssel. Ezt megelőzően, 1951-ben az Európai Szén- és Acélközösség fektette le egy nemzetek feletti európai integráció alapjait. Európának transznacionális politikai képződményként jó hetven év nyomja a vállát. Nem csoda, hogy mostanság az EU-ban sokan magukba tekintenek és felteszik a kérdést: Mit végeztünk el? Lehetne másképp is? Konferencia Európa jövőjéről – ez a címe annak az egy évig tartó rendezvénysorozatnak, amelyen a polgároknak is szóhoz kell jutniuk. Az európai projektet egy konkrét probléma megoldására alapították, és később szélesítették ki más gondok orvoslására is. A kérdés, amelyet ma fel kell tennünk magunknak, a következő: Ha teljesen elölről kellene kezdenünk, ma hogyan csinálnánk?