Verespatakot támogatják

2021. július 9., péntek, Belföld

Az MRSZ–PLUS visszautasít minden olyan kezdeményezést, amely által Verespatak lekerülne az UNESCO világörökségi jelöltlistáról – nyilatkozta a szerdai kormányülés után Dan Barna kormányfőhelyettes, az MRSZ–PLUS társelnöke.

Barna közölte, a pénzügyminisztérium memorandumot nyújtott be a kormánynak, mely a kitermeléssel kapcsolatos különböző lehetőségek elemzését tartalmazza, de a kitermelés jelenleg nem jön szóba. Hozzátette, Verespatak UNESCO-listára való felvétele nem akadályozza meg a román államot a lehetséges jövőbeli projektek megvalósításában, amennyiben a technológia annyit fejlődik, hogy ez környezetvédelmi szempontból megvalósíthatóvá válna.

Verespatak védelme mellett szállt síkra Kelemen Hunor kormányfőhelyettes, RMDSZ-elnök is, aki felidézte, kulturális minisztersége idején azért nem írta alá sem a régészeti, sem az épített örökséget képező objektumok leminősítését vagy törlését a műemlékek listájáról, mert számára mindig fontos volt a kulturális örökség védelme. Álláspontja továbbra is az: meg kell őrizni azt, ami egyedi, főleg a római kori és középkori tárnákat. A kormányfőhelyettes úgy vélekedett, az UNESCO közgyűlése előtt két héttel már nem lehet visszavonni Verespatak jelölését a világörökségi listáról. Hozzátette, Verespatakon a későbbiekben akkor is el lehet kezdeni a kitermelést, ha felveszik az UNESCO világörökségi listára, hisz a szervezetnek nem áll hatáskörében ezt megtiltani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2021-07-09: Belföld - :

Tőkés László: Nem a törvény homofób, hanem a kampány hungarofób

Magyarország példamutató módon, az alapvető európai értékeket tiszteletben tartva vette védelmébe a kiskorúakat, a pedofíliaellenes törvény esetében tehát nem homofóbiával, hanem mesterségesen gerjesztett hungarofóbiával van dolgunk – állapította meg tegnap közzétett állásfoglalásában az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöksége.
2021-07-09: Világfigyelő - :

Elítélte az EP a pedofiltörvényt

Az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön tegnap elfogadott állásfoglalásukban bírálták „a demokrácia és a jogállamiság lebontását” Magyarországon, és elítélték a nemrég elfogadott, sok vitát kiváltó pedofiltörvényt.