Végképp csillag nélkül

2021. július 9., péntek, Belföld

Elutasította az alkotmánybíróság tegnap Adrian Năstase beadványát abban az ügyben, amelyben a volt miniszterelnök kérte, hogy semmisítsék meg az állami kitüntetésének visszavonásáról szóló elnöki rendeletet.

  • Adrian Năstase. Fotó: usv.ro
    Adrian Năstase. Fotó: usv.ro

Klaus Iohannis államfő 2019. december 11-én írta alá azt az elnöki rendeletet, amellyel visszavonja a 2002-ben adományozott Románia Csillaga érdemrend nagykeresztjét Adrian Năstasétól. Ezt követően Adrian Năstase pert indított Klaus Iohannis és Ludovic Orban ellen, a bukaresti törvényszék pedig Năstase indítványozására az alkotmánybírósághoz fordult. A beadványban arra a kérdésre kértek választ, hogy alkotmányos-e az a törvényi előírás, amelynek értelmében a Románia Csillaga érdemrend megvonható attól a személytől, akit jogerős bírói döntéssel szabadságvesztésre ítéltek. Az alkotmánybíróság tegnapi döntése értelmében a kitüntetés megvonása nem ütközött alaptörvénybe.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2021-07-09: Belföld - :

Még egy kis sztráda

A szállításügyi minisztérum kiadta az engedélyt az erdélyi autópálya Szilágynagyfalu és Berettyószéplak közötti szakaszának megépítésére.
2021-07-09: Belföld - :

Jobban teljesített a gazdaság

Enyhén felfelé módosította az országos statisztikai intézet a hazai gazdaságnak az első negyedévre vonatkozó növekedését, így az előző negyedévhez mérten 2,9 százalékos GDP-bővülést jegyeztek a korábban közölt 2,8 százalék helyett.