Jobban teljesített a gazdaság

2021. július 9., péntek, Belföld

Enyhén felfelé módosította az országos statisztikai intézet a hazai gazdaságnak az első negyedévre vonatkozó növekedését, így az előző negyedévhez mérten 2,9 százalékos GDP-bővülést jegyeztek a korábban közölt 2,8 százalék helyett.

  • Fotó: ins.ro
    Fotó: ins.ro

Az intézet szerint az éves összevetés szerint a bruttó hazai termék (GDP) a nyers adatok szerint 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, ami megegyezik a korábban közölt értékkel. Ugyanakkor a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a GDP 0,1 százalékkal bővült a vizsgált időszakban. Korábban a statisztikai intézet azt közölte, hogy a kiigazított érték szerint a gazdaság stagnált az idei első három hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest. A kormány egyelőre hivatalosan ötszázalékos gazdasági növekedésre számít idén, ugyanakkor az Európai Bizottság szerdán közölt nyári időközi prognózisa 7,4 százalékos román GDP-bővülést vetített előre, a legnagyobbat az Európai Unióban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?










eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2021-07-09: Belföld - :

Végképp csillag nélkül

Elutasította az alkotmánybíróság tegnap Adrian Năstase beadványát abban az ügyben, amelyben a volt miniszterelnök kérte, hogy semmisítsék meg az állami kitüntetésének visszavonásáról szóló elnöki rendeletet.
2021-07-09: Belföld - :

Hírsaláta

DĂNCILĂ JÓ HELYEN VAN. Néhány hónapja egy ország hördült fel meglepetten, amikor kiderült: Viorica Dăncilă korábbi szociáldemokrata miniszterelnök, aki végig csetlette-botlotta a mandátumát, és legendássá vált, mennyire leküzdhetetlen kihívást jelent számára a saját anyanyelve használata, stratégiai tanácsadói állást kapott a Román Nemzeti Bankban.