Hogyan szavaztak Románia EP-képviselői?

2021. július 12., hétfő, Belföld

Az Európai Parlament (EP) múlt csütörtökön elfogadott álláspontjában nagy szavazattöbbséggel elítélte Magyarországot a nemrég elfogadott, sok vitát kiváltó pedofiltörvény miatt. Az Adevărul román hírportál közlése szerint Románia 33 EP-képviselőjéből kilencen az állásfoglalás elfogadása mellett szavaztak.

A 459 szavazattal, 147 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP-képviselők leszögezik: az LMBT-ellenes szabályozás sérti az uniós értékeket, elveket és jogszabályokat, a törvény „egy újabb szándékos és előre kitervelt lépés az alapvető jogok fokozatos leépítése felé”, miközben az államilag támogatott LMBT-ellenesség és a félretájékoztatási kampányok a magyar kormány politikai cenzúrájának eszközeivé váltak.

Az állásfoglalásra az EP néppárti képviselői közül 113-an szavaztak igennel, 12-en ellene, utóbbiak közül öten romániaiak. A Renew (96) és a zöldek (69) tagjai egységesen az állásfoglalás elfogadása mellett voksoltak, mindkét alakulatból egyetlen tartózkodást regisztráltak. Az MRSZ–PLUS a Renew tagja, a nyolc MRSZ–PLUS-os EP-képviselő – Vlad Botoş, Dacian Cioloş, Vlad Gheorghe, Alin Mituţa, Dragoş Pâslaru, Nicu Ştefănuţă, Ramona Strugariu, Dragoş Tudorache – igennel szavazott, a liberálisok közül szintén az állásfoglalás elfogadása mellett tette le voksát Siegfried Mureşan EP-képviselő. A szociáldemokrata frakcióból 125-en igennel szavaztak, csupán a romániai Maria Grapini ellenezte az állásfoglalás elfogadását. A romániai EP-képviselők közül nemmel szavazott még Traian Băsescu, Eugen Tomac (mindketten Népi Mozgalom Pártja), Mircea Hava (Nemzeti Liberális Párt), Vincze Loránt, Winkler Gyula (RMDSZ) és Cristian Terheş (SZDP-listán nyert mandátumot, később átigazolt a parasztpártba). Hét liberális EP-képviselő – Vasile Blaga, Rareş Bogdan, Daniel Buda, Cristian Buşoi, Gheorghe Falcă, Vlad Nistor és Marian-Jean Marinescu – tartózkodott a szavazásnál, az SZDP-sek többsége pedig – Carmen Avram, Adrian-Dragoş Benea, Claudiu Manda, Dan Motreanu, Dan Nica, Victor Negrescu, Rovana Plumb, Mihai Tudose – nem szavazott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1362
szavazógép
2021-07-12: Belföld - :

Ismét az RMDSZ-t támadja a miniszter

Miután múlt héten Stelian Ion igazságügyi miniszter azzal vádolta az RMDSZ-t, hogy nem tartja tiszteletben a kormányprogramot, amennyiben az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményekkel foglalkozó speciális ügyészi osztály (SIIJ) felszámolásáról a koalíciós partnerekétől eltérő véleményt fogalmazott meg, a miniszter most újabb támadást intézett az RMDSZ ellen: vasárnap a Prima TV műsorában azt állította, a SIIJ-t azért nem lehetett mindeddig felszámolni, mert az RMDSZ az ügyészség létrehozásának idején a másik oldalon állt.
2021-07-12: Belföld - :

Újabb mélypont

Újabb történelmi mélypontra süllyedt a lej az euróval szemben, a Román Nemzeti Bank által pénteken közzétett árfolyam szerint egy euró 4,9281 lejjel, azaz 0,13 banival (0,03 százalék) volt több, mint csütörtökön.