Özönvíz pusztított Zágonban és a környéken

2021. július 21., szerda, Közélet

Újból árvíz pusztított Orbaiszék egyes részein. Szerda délután négy óra körül eredt meg az eső, a felhők Kovászna felől érkeztek Csomakőrösre, onnan Papolcra, majd a zuhogó eső az erdők felé vette útját, és Zágonra is lesújtott.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az erdőkből érkező és a falu környéki kis patakokból összegyűlt zavaros víz pillanatok alatt árvizet okozott. A falu főútja mentén lévő, máskor száraz kis árok percek alatt folyóvá duzzadt, a víz elárasztotta az úttestet, betört a kertekbe, pincékbe. Pedig az önkormányzat az utóbbi időszakban sokat munkálkodott a meder mélyítésén. A lakosság mentette a menthetőt, a polgármesteri hivatal is hamar mozgósította alkalmazottjait. Eldugult mederrészeket pucoltak, homokot hordtak, segítettek a bajban lévőkön. Amilyen hamar jött a baj, olyan hamar apadtak is a vizek. Hogy milyen kárt hagytak maguk után, este hétkor még nem tudott beszámolni Kiss Gusztáv polgármester. Akkor indultak szélesebb körű terepszemlére.

Papolci kapcsolatunk, Kelemen Gyula helyi tanácstag kinyomta a telefont – valószínű ő is terepen volt. Kocsis Béla kommandói elöljáró sem jelentkezett. A délután folyamán a hegyi falu környékén is koromfekete felhők tornyosultak.

Kiss Gusztávval a terepszemléje során beszélgettünk. Ilyen magas még soha nem volt a Zágon-patak vízszintje, az egyik gyalogoshíd alját súrolta: a vízszint kettő és fél – három méterrel növekedhetett. A falubeliek is csodájára jártak a nem látott áradásnak. Valaki látta, amint egy motorbiciklit sodort el az ár.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-07-22: Közélet - Fekete Réka:

Véglegesítő vizsga

Huszonegy tantárgyból tartottak véglegesítő pedagógusi vizsgát Háromszéken. A tegnap közzétett eredmények szerint, a 73 vizsgázóból ötvenen érték el az átmenőnek számító nyolcas általánost, amelynek 70 százalékát az írásbeli eredménye, az általános többi részét az óralátogatás és a szakmai önéletrajz alapján kapott jegy teszi ki.
2021-07-22: Közélet - :

Beiktatták az új polgármestert

Beiktatták tisztségébe Uzon község új polgármesterét. Bordás Enikő az önkormányzati képviselőtestület keddi alkalmi ülésén Ráduly István, Kovászna megyei kormánymegbízott valamint Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke jelenlétében tette le az esküt.